Због немира у Израелу

Јевреји у Њемачкој поново страхују

  • Извор: Б92
  • 13.10.2023. 10:39

Послије ужасних терористичких напада Хамаса на Израел, Јевреји су у страху. Јеврејске општине у Њемачкој су забринуте да Јевреји ни у Њемачкој више нису безбједни.

Низана Браутман никада неће заборавити тај тренутак. У суботу ујутро пријатељица јој је написала поруку да погледа шта се дешава у Израелу.

Онда је стручњакиња за некретнине почела да чита вијести и да прима фотографије из Израела. Хамасови терористи су упали у Израел, убијали су људе, узимали таоце. Низана Браутман каже да од тада осјећа само црну празнину.

Начелник генералштаба: Вријеме је за рат

Начелник генералштаба: Вријеме је за рат

"Војници још увијек у тим селима проналазе убијене родитеље, убијену дјечицу поред укључене играчке конзоле", рекла је Браутман. Она се пита колико њих је зурило у екране мобилних питајући се шта се то збива и гдје је војска.

Рањиви као никад до сада

Израел има једну од најбољих армија, тајну службу Мосад, противваздужни штит Гвоздену куполу. Лео Латаш који је надлежан за безбједност јеврејске заједнице у Франкфурту све до данас не схвата како терористички напад није био откривен на вријеме. Он није рачунао да је земља тако рањива. Као болничар, морао је да гледа како његове колеге у Израелу без војне заштите покушавају да помогну.

Хамас позвао Палестинце да не напуштају куће

Хамас позвао Палестинце да не напуштају куће

"Не знам како ће се то завршити. Не зна се ни колико ће још људи умријети", каже Латаш мислећи на могућу копнену офанзиву Израела у Појасу Газе.

Јеврејски живот иза заштитне ограде

Од великог је значаја за Њемачку да у земљи поново живи преко 100.000 Јевреја. Јеврејски живот у Њемачкој је поново могућ - али безбједан је под полицијском заштитом и иза високих ограда.

Портпарол берлинске јеврејске заједнице Илан Кислинг као да је помало огорчен када пише: "За наше установе одавно важи повећан степен безбједности. Наши чланови су још од седамдесетих навикнути да се живот заједнице одвија иза заштитних ограда и под надзорним камерама. И због забрињавајућег пораста напада на јеврејске објекте и особе широм Европе, присиљени смо да и даље штитимо наше чланове и установе на високом нивоу".

Погледајте како данас изгледа најљепша Мис БиХ икада

Погледајте како данас изгледа најљепша Мис БиХ икада

Одавно јеврејске заједнице издвајају велики дио свог буџета за безбједност. Највећи број њих имају своја одјељења за безбједност, која тијесно сарађују са полицијом. Али послије терористичких напада бројне Јеврејке и Јевреји више немају повјерења у безбједност.

Страх родитеља за дјецу

Телефонски позив за јеврејско обданиште у Берлину. Сарадница је узнемирена. "Родитељи се плаше, страх их је", каже она. У низу јеврејских обданишта је само половина дјеце дошла ових дана. То потврђује и Илан Кислинг и каже да и у школама и у обдаништима родитељи желе да буду тачно информисани о безбједносним мјерама.

Лео Латаш је већ 37 година задужен за безбједност јеврејске заједнице у Франкфурту на Мајни. Покушава да умири родитеље, говори им да је то сукоб у Израелу, а не у Франкфурту.

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

Квадрат у Бањалуци никад скупљи, цијена до 5.000 КМ

Он каже да заједница до сада није била у оваквој ситуацији. Као и полиција и он рачуна са тим да ће радикални исламисти у наредним недјељама демонстрирати пред јеврејским установама.

Хамас је позвао муслимански и арапски свијет да у петак 13. изврше нападе на јеврјеске инстутицје, широм свијета. Говори о петку "поплаве Ал-Акса" - што кодно име за терористичке нападе на Израел.

Нико неће замјерити јеврејским родитељима ако дјецу у петак ипак задрже код куће.

Риалда виче на наступу

Риалда виче на наступу

Марина Чернивски ради за савјетовалиште ОФЕК. Она сматра да су Јевреји у Немачкој изложени двоструком оптерећењу. С једне стране то је дубоко укорењен антисемитизам у Њемачкој који представља реалну пријетњу. Она каже да сада они додатно "доживљавају највеће насиље над цивилним становништвом у Израелу од Холокауста. Тиме се обнавља дубока траума. Сада морају са тим да се суоче".

Њено савјетовалиште има више посла него обично. "Врућа линија” за савјетовање путем телефона је постала изузезно тражена. Ради се и о конкретним случајевима, али и о родитељима који се распитују који је најбољи начин да са дјецом разговарају о рату.

За Нијемце је то само још једна катастрофа

Низана Браутман се свесрдно ангажовала у помоћи украјинским избеглицама да добију смештај и одећу. У међувремену је њена група на апликацији WhatsApp заиста велика. Пошто је обустављен авионски саобраћај са Израелом, бројни израелски туристи су морали да остану у Њемачкој. Међу њима су жене са дјецом.

Дубаи добија најновије архитектонско чудо

Дубаи добија најновије архитектонско чудо

Браутман је покушала да посредством своје мреже у апликацији пронађе смјештај за њих. Али осим једне старице нико се није јавио. Браутман је разочарано рекла да нико није упутио ни ријеч саосјећања. "За Нијемце је то само још једна катастрофа у свијету". Она зато осјећа да је у Њемачкој потпуно остављена на цједилу.

Консеквентније супротстављање антисемитизму

Лео Латаш је шокиран тиме што су Хамасови терористи убили једну Јеврејку којој је било 90 година, то снимили и поставили на њен профил на Фејсбуку. "То је непревазиђено по перверзности", каже Латаш. Групе које такве ствари представљају као ослободилачку борбу Палестинаца требало би, по њему, забранити. За оклијевање у забрани он криви антисемитске ставове на љевици.

И Низана Браутман захтијева оштрије мјере против радикалних исламистичких група: "Не смију да се убијају бебе. Не отимају се трогодишњаци. Те ствари су бескрајно ружне", каже она.

У Републици Српској пронађен литијум вриједан милијарде

У Републици Српској пронађен литијум вриједан милијарде

Јеврејска заједница Берлина захтева забрану пропалестинске мреже Самидоун. Чланови овог удружења су од радости због Хамасовог напада дијелили слаткише у Берлину. Немачки канцелар Шолц је најавио забрану деловања Хамаса у Немачкој као и забрану удружења Самидоун.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: