Portparol Ministarstva inostranih poslova

Kina apeluje na Ameriku: Prekinite da širite dezinformacije

  • Извор: Sputnjik
  • 20.02.2023. 14:13

Oružje u Ukrajinu isporučuju Sjedinjene Američke Države, a ne Kina i Vašington bi trebalo da prekine sa širenjem dezinformacija i da prebacuje odgovornost na druge, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin.

- SAD kontinuirano snabdijevaju oružjem Ukrajinu, a ne Kina. SAD nemaju pravo da izdaju naređenja Kini, takođe, nikada nećemo prihvatiti naredbe, pa čak ni prijetnje i pritiske SAD na temu rusko-kineskih odnosa. Politika Kine o ukrajinskom pitanju svodi se na jednu frazu - promovisanje primirja i učešće u sprovođenju pregovora - izjavio je diplomata.

Venbin je naveo da je cjelokupnoj svjetskoj javnosti jasno ko poziva na dijalog zbog mira, a ko doliva ulje na vatru i provocira konfrontacije.

- Pozivamo SAD da ozbiljno preispitaju svoje akcije i postupke, da primjenjuju više praktičnih koraka za rješavanje situacije i olakšavanje mirovnih pregovora i da prestanu da prebacuju odgovornost i šire lažne informacije - dodao je kineski diplomata.

Venbin je podvukao da će Kina i dalje biti na strani dijaloga i mira, kao i da će igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju situacije.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD imaju informacije o tome da Kina razmišlja o smrtonosnoj vojnoj pomoći Rusiji, objašnjavajući da je možda riječ i o naoružanju i o municiji. Do sada su, kako on tvrdi, privatne kineske kompanije Rusiji pružale maksimalnu „nesmrtonosnu" pomoć Rusiji.

Peking zahtijeva detaljnu istragu eksplozija na Sjevernim tokovima

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine je izjavio da svjetska javnost ima pravo da zahtijeva detaljnu istragu eksplozija na Sjevernim tokovima s obzirom na njihove ozbiljne posljedice.

- Gasovodi Sjeverni tok nekada su se nazivali "spasilačkim konopcem" za evropsku energetiku. Eksplozije na Sjevernim tokovima su imale ozbiljan negativan uticaj na globalno energetsko tržište i globalnu ekologiju. Neophodno je sprovesti objektivnu, nepristrasnu i profesionalnu istragu - rekao je diplomata.

Dodao je da neobično ćutanje američkih zvaničnika i medija zbunjujuće.

Teroristički napadi na ruskim gasovodima dogodili su se 26. septembra. Švedska, Danska i Njemačka vode istrage koje još nisu dovele do konkretnih rezultata. Kremlj je saopštio da je havarija akt međunarodnog terorizma.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.