Problem ostrva Penghu

"Kina vodi informativni rat protiv Tajvana"

  • Izvor: Tanjug
  • 16.08.2022.09:59

Tajpej je danas ocijenio kao preuveličavanje to što je Kina objavila snimak strateški važnih ostrva Penghu, gdje se nalazi velika tajvanska vazdušna baza, i saopštio da nije istina da su se kineske snage približile ostrvima, prenosi Rojters.

Kina, koja smatra Tajvan svojom teritorijom, izvela je vojne vježbe oko ostrva ranije ovog mjeseca nakon posjete Tajpeju predsjedavajuće Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Kineska Istočna vojna komanda, odgovorna za područje u okolini Tajvana, objavila je u ponedjeljak video snimak ostrva Penghu, koji je očigledno napravio avion kineskih vazdušnih snaga, navodi britanska agencija.

Zamjenik načelnika štaba tajvanskog vazduhoplovstva saopštio je novinarima u Tajpeju da je riječ o kineskom informativnom ratu, ali nije ponudio objašnjenja u vezi toga kako je nastao snimak.

"Kina koristi preuveličane trikove psihološkog ratovanja da pokaže koliko je blizu ostrva Penghu, što nije tačno“, rekao je vojni zvaničnik u Tajpeju.

Tajvansko Ministarstvo odbrane je u ponedjeljak, u izvještaju o aktivnostima kineskih vazdušnih snaga u blizini ostrva, pokazalo na mapi da su najbliže kineske letjelice Penghuu tog dana bila četiri lovca J-16.

Oni su, prema prikazanoj mapi, prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu barijeru između dvije strane , ali su ostali bliže kineskoj obali nego ovom ostrvu, navodi Rojters.

Zvaničnik je rekao i da Tajvan u realnom vremenu "imaju informacije" šta se dešava na nebu i da se kineski avioni kreću sjeverno i jugozapadno od Tajvana i preko središnje linije.

Penghu, ljetnja turistička destinacija, nalazi se u blizini jugozapadne obale Tajvana, navodi Rojters.

Tagovi: