Vodiće očeve poslove

Ko je Aleksandar Soroš kojem je Džordž prepustio svoju imperiju

  • Извор: Агенције
  • 13.06.2023. 06:00

Aleksandar Soroš je 37-godišnji sin svjetskog investitora Džordža Soroša, koji je preuzeo upravljanje očevim ogromnim bogatstvom. To se smatra zaokretom za 180 stepeni u odnosu na njegov imidž PlayBoya.

Član je investicionog porodičnog fonda koji ima imovinu vrijednu 25 milijardi dolara.

Aleks, kako ga često zovu, od sada je i na čelu Fonda otvorenog društva (Open Society Foundation). Namjerava da nastavi podržavati očeve ciljeve.

Pojedini su iznenađeni odlukom 92-godišnjeg biznismena da upravljanje povjeri Aleandru. Međutim, Džordž je u izjavi za list "Wall Street Jorunal" (WSJ) istakao da je Aleksandar to zaslužio.

On je stariji sin kojeg je Džordž dobio sa drugom suprugom, istoričarkom Suzan Veber. Nije uvijek bio u prilici da preuzme poslovnu imperiju. Dobio je povjerenje nakon što su se njegov 52-godišnji polubrat i Džordž posvađali zbog dvojice bivših uposlenika porodičnog fonda.

Aleksandar je često u društvu moćnih osoba, kao što su američki predsjednik Džozef Bajden i kanadski premijer Džastin Trudo.

Fotografije koje svjedoče o tome objavljuje na Instagramu.

Rebrendiranje koje je trajalo godinama

Na medijske naslovnice je prvi put dospio 2008. zbog toga što je na društvenim mrežama objavio fotografije sa blještavih zabava. Među tim fotografijama je i ona na kojoj se vidi dok krstari porodičnom jahtom.


Otkrivena najveća prevara u istoriji SAD: Ukradene stotine milijardi

Otkrivena najveća prevara u istoriji SAD: Ukradene stotine milijardi

Vrlo mu je bilo neprijatno nakon medijskih izvještaja o zabavama i zbog toga što je prikazan kao partijaner. Tada je poručio da je postao karikatura.

Već u to vrijeme počeo je da se bavi dobrotvornim radom, pridruživši se odboru Fonda za otvoreno društvo, što ga je zbližilo sa ocem. Međutim, i kasnije nisu izostajali novinarski izvještaji o njegovim zabavama kojima su prisustvovale manekenke i NBA igrači.

Aleksandar je tada na Univerzitetu Kalifornija u Berklju radio na doktoratu na temu "Jevrejski Dioniz: Heine, Nietzsche i politika književnosti".

To se tumači kao intelektualnom stranom njegove ličnosti.

Sebe smatra više političnim od oca

Uspio se dokazati ocu, ali bi njegovo preuzimanje poslovnog carstva moglo biti razlog za antisemitske teorije zavjere.

Brojne teorije zavjere su protiv porodice Soroš, pa se tako optužuju da su oni planirali da se Budimpešta ispuni izbjeglicama, da žele izazvati građanski rat u Sjedinjenim Američkim Državama te da novac i moć koriste za politički uticaj.

Aleksandar je sebe u izjavi za "WSJ" opisao kao više političnim od oca.

Od decembra 2021. bio je 17 puta u Bijeloj kući, pokazuju zvanični izvještaji. 

Najavio je i više donacija za lijevo orijentisane političare, prenosi "Business Insider".

Пратите нас и путем Вибера