Ко је Џими Роштиљ - човјек који је гурнуо једну цијелу земљу у хаос

  • Извор: ББЦ на српском
  • 07.03.2024. 13:42

Влада у Хаитију прогласила је потпуно ванредно стање у земљи, јер је насиље банди, које је годинама походило ову карипску земљу, ескалирало после суботњег ослобађања 3.700 затвореника из затвора.

Банде контролишу скоро 80 одсто пријестонице Порт-о-Пренс, а њихове вође сада захтијевају оставку премијера Аријела Анрија, чија се влада налази у небраном грожђу.

Један од најмоћнијих газди је Џими Шеризије, познат као Џими Роштиљ, лидер једне од најјачих банди у Порт-о-Пренсу: Породица Г-9 и савезници.

"Тражимо од хаићанске националне полиције и војске да преузму одговорност и ухапсе Аријела Анрија. Понављам, становништво није наш непријатељ; оружане групе нису њихови непријатељи", написао је Шеризије у поруци објављеној на друштвеним мрежама.

Али ко је Џими Роштиљ и како је бивши полицајац стекао толико моћи као криминални бос да може да захтијева рушење националне владе?

Контролисање улица

Шеризије се наметнуо као једна од главних личности у таласу насиља банди који је посљедњих година потресао Хаити.


Ево када почиње исплата пензија: Огласило се Министарство

Ево када почиње исплата пензија: Огласило се Министарство

Од атентата на предсједника Жовенела Моиза у јулу 2021. године, Шеризије је заговарао револуцију против оних које описује као "корумпирану" политичку елиту у земљи.

Непосредно прије него што је убијен, предсједник Моиз је прогласио Аријела Анрија премијером и стога неки доводе у питању Анријев легитимитет јер није изабран на регуларним изборима.

Моиз није добио замјену, а предсједнички избори нису одржани од 2016. године.

Током успона до моћи, Шеризије је ефикасно користио друштвене мреже за ширење својих порука и привлачење сљедбеника у његову оружану организацију.

У интервјуу на властитом Јутјуб каналу, он је говорио о важности друштвених мрежа.

"Захваљујем се онима који су начинили ове технологије. Данашња технологија нам омогућује да се представимо јасности. Ја не продајем лажи", рекао је Шеризије.

"Ја сам онај ко сам. Нисам урадио 99 одсто ствари које тврде да сам радио… Технологија ми је омогућила да се браним", додао је он.

Једна тема око које Шеризије сматра да мора да се брани је како је стекао надимак "Роштиљ".


Огласила се дјевојка коју оптужују да туче мушкарце по Кнежеву

Огласила се дјевојка коју оптужују да туче мушкарце по Кнежеву

У интервјуу за новинску агенцију АП 2019. године, он је рекао да га тако зову јер је његова мајка продавала пилиће на улици, негирајући да је то због оптужби да је спаљивао људе.

Према Сједињеним Америчким Државама и Савјету безбједности Уједињених нација, Шеризије је одговоран за тешка кршења људских права, а и Вашингтон и УН су увеле санкције против њега.

Као шеф савеза девет најопаснијих криминалних организација у једној од земаља са највећом стопом безакоња на свијету, Шеризијеа сада многи Хаићани сматрају најмоћнијим вођом банде.

Али он је каријеру започео са друге стране закона.

Претходно је радио за Одјељење за контролисање масе Хаићанске националне полиције, које се ангажује кад су у току нереди или протести, све док није отпуштен у децембру 2018. године.

Хаићанске власти оптужују Шеризијеа да је постао вођа банде у осиромашеном кварту Нижи Делмас гдје је рођен и за организовање масовних масакра који су се дешавали у оближњим уџерицама Гранд Равин 2017, Ла Салин 2018. и Бел-Ер 2019, што Шеризије негира.

Најмање девет цивила је убијено у Гранд Равину, током операције која је започела као рација против банди.

Хаићанска полиција је заједно са Шеризијем упала на школски кампус, тражећи скривени штек оружја, према међународној истрази коју је спровела хаићанска влада.

Службеници Мисије Уједињених нација за подршку правди на Хаитију, који су сарађивали са хаићанском полицијом и помогли да се испланира операција, стражарили су напољу.

Неколико мјесеци касније, Сузан Д. Пејџ, тада шефица мисије УН на Хаитију, издала је саопштење у ком се хаићанске власти позивају да истраже "наводе о кршењима људских права јединица Хаићанске националне полиције", у које је спадала и ова операција.

Наредне године је убијена још 71 особа, 11 жена је силовано а 150 домова уништено у Ла Салину, а најмање 24 људи је убијено у Бел-Еру 2019. године, према извјештају који је објавила Међународна клиника за људска права Харвардског правног факултета.


Бањалучки ”горштак” поново изиграо суд, предмету пријети застара!

Бањалучки ”горштак” поново изиграо суд, предмету пријети застара!

У јуну 2020. године, Шеризије је преко властитог Јутјуб канала објавио да је основао нови савез познат као "Породица Г9 и савезници".

Она се првобитно састојала од девет банди из Сите Солеи, Ла Салин и нижег Делмаса, али је у међувремену нарасла и сада обухвата више од дванаест банди, према извјештају Савјета безбједности Уједињених нација.

Средином 2020. године, Породица Г9 и савезници оптужени су за убиство најмање 145 људи у Сите Солеи, као и силовање више жена, "у намјери да преузму области које су држали ривали са везама са Моизовим политичким противницима", према Харвардском извјештају.

"Становници вјерују да су се на мети нашли због политичких веза, у покушају да се обезбиједи изборна подршка за Моиза и његову странку", наводи се у извјештају, додавши да "Г9 наводно ужива везе и са Моизовом администрацијом и са Хаићанском националном полицијом".

Хаићанска Национална мрежа за одбрану људских права је поновила ове наводе, тврдећи да је локална полиција помогла да се заштити Шеризије.

У децембру 2020. године, америчко Министарство финансија увело је грађанске санкције Шеризијеу и другима за које се вјерује да су учествовали у масакрима, рекавши да су банде погубиле жртве, међу њима и дјецу, "а потом их вукли по улицама гдје су им тијела спаљивана, раскомада и бацана животињама".

Шеризије је упорно негирао било какво учешће у масакрима, рекавши да је он лидер заједнице који помаже грађанима и предводи "оружану револуцију", додавши да ће "ставити оружје у руке сваког детета ако буде морао", да би се борио против система неједнакости и елите која га контролише.

"Никад не бих вршио масакр над истом друштвеном класом људи као што сам ја", рекао је он за АП.

"Живим у гету. Знам какав је живот у гету", додао је.


Остао без шаке због грешке љекара: Оперисан без провјере налаза

Остао без шаке због грешке љекара: Оперисан без провјере налаза

Шеризије је рекао да је циљ његове оружане борбе само побољшање животног стандарда сиромашних - становање, храна и чиста вода, а његови револвераши му дају довољно политичке моћи за то.

"Криминалне банде су боље опремљене од полиције и уживају заштиту власти", рекао је за Би Би Си Мундо 2021. године Пјер Есперанца, директор хаићанске невладине организације Национална мрежа за одбрану људских права.

Али убиство председника Моиза 2021. године била је преломна тачка за његову организацију, према међународним аналитичарима као што је портал Инсајт крајм (фондација која се бави проучавањем организованог криминала на америчким континентима), зато што је довело до тога да изгуби заштиту владе.

Демонстрација силе

Шеризије се представља као политички вођа, одржава конференције за штампу, предводи маршеве у насилном главном граду и често користи друштвене мреже да појача властиту утицај.

"Бандити никад не би били тако моћни као што су на Хаитију без друштвених мрежа", рекао је за Вашингтон пост Ивенс Рамболд из хаићанске експертске групе Полисите.

Шеризије је користио властити канала на Јутјубу да промовише оснивање Г-9 и захтијева да полиција ухапси актуелног премијера, и позивао је на Твитеру преузимање земље да би се свргла с власти актуелна владајућа класа.

За то вријеме, на ТикТоку такође је било примјера да неке личности - од других вођа банди до репера које промовишу идеје банди - шаљу поруке о томе шта се дешава на улицама Порт-о-Пренса.

Али физичка манифестација његове моћи на улицама једнако је упечатљива.

У октобру 2021. године, премијер Анри, који је попунио "политички вакуум" послије Моизове смрти, био је спријечен да положи вијенац на споменик од тешко наоружаних чланова Шеризијеове банде који су пуцали у ваздух.

Обучен у беспријекорно бијело одијело и окружен својим људима, вођа банде је потом сам положио вијенац на споменик, у запањујућој демонстрацији силе.


Драматичан видео: Гром ударио у авион пун путника

Драматичан видео: Гром ударио у авион пун путника

Шеризије је више пута позивао на оставку премијера Анрија, кривећи њега за највећи дио немира у земљи.

"Ако Аријел Анри буде дао оставку у 8:00, ми ћемо онда у 8:05 уклонити све барикаде, па камиони могу да дођу до депоа за гориво и напуне резервоаре, и криза ће престати", рекао је он у интервјуу за Ал Џазиру у октобру 2021. године.

Хаићанске власти су оптужиле његов савез банди за организовање накнадне блокаде терминала за гориво 2022. године која је паралисала земљу скоро два месеца, да би извршио притисак на хаићанску владу.

Несташица бензина је додатно погоршала хуманитарну ситуацију на Хаитију.

Шеризије је био тај који ја најавио уклањање блокаде, у говору објављеном на друштвеним мрежама.

"Шофери могу да дођу на терминал без икаквог страха", рекао је он 6. новембра 2022. године, пише "Би БИ Си на српском".

Његова банда Г-9 такође води крвави рат са Г-Пепом, ривалском групом која је наводно повезана са странкама које су биле опозиција убијеном предсједнику Моизу, према "Инсајт крајму".

Пуцњаве и борбе за територију између двије групе уобичајене су и рашириле су се из најсиромашнијих четврти у сам центар Порт-о-Пренса.

Било је извјештаја о примирју између Г-9 и Г-Пепа у јулу прошле године, али су се борбе између банди наставиле, као и са полицијом и осветничким групама формираним у одсуству државне заштите, натеравши стотине хиљада људи у бјекство из властитих домова.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм