ATV

Ким Џонг Ун

Лидер Сјеверне Кореје: Дужност жена је да зауставе пад наталитета

 • Извор: Танјуг
 • 04.12.2023. 11:47

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да је дужност жена да зауставе пад наталитета у тој земљи да би се ојачала национална моћ, објавили су државни медији.

Ким је тај апел упутио у недјељу током националног састанка мајки, првог те врсте у посљедњих 11 година и поручио да је важно зауставити пад наталитета и пружити добру његу и образовање за дјецу, пренио је АП.

Иако је добијање тачних података о популацијским трендовима у Северној Кореји изузетно тешко због ограничених статистичких података који се објављују, Влада Јужне Кореје процјењује да је стопа наталитета у Сјеверној Кореји константно опадала у посљедњих десет година.

Исповијест украјинског борца: Ово је ноћна мора, доста ми је

Исповијест украјинског борца: Ово је ноћна мора, доста ми је

Према владиној агенцији за статистику Јужне Кореје, укупна стопа фертилитета у Сјеверној Кореји износила је 1,79 у 2022. години у односу на 1,88 у 2014.

Тај пад је и даље спорији него што је то случај у Јужној Кореји гдје је стопа фертилитета прошле године била 0,78 у односу на 1,20 из 2014. године.

Сјеверна Кореја је спровела програме контроле рађања од 70. до 80-их година прошлог вијека да би успорила посљератни раст становништва.

Стопа наталитета у Северној Кореји забиљежила је велики пад након периода глади средином 1990-их када је, према процјени, умрло на стотине хиљада људи, саопштио је у августу Хјундаи истраживачки центар са сједиштем у Сеулу.

Кисинџер објаснио у чему је проблем у односима Москве и Вашингтона

Кисинџер објаснио у чему је проблем у односима Москве и Вашингтона

"С обзиром на то да Сјеверној Кореји недостају ресурси и технолошки напредак, могла би да се суочи са потешкоћама да оживи и развије своју производну индустрију ако се не обезбиједи довољна радна снага", наводи се у извјештају института.

Сјевернокорејски државни медији објавили су ове године да је земља увела низ погодности за породице са троје или више дјеце, укључујући повлаштене бесплатне стамбене аранжмане, државне субвенције, бесплатну храну, лијекове и образовне погодности за дјецу.

Статистичка агенција Јужне Кореје процјењује да Сјеверна Кореја има 25,7 милиона становника. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.

 • 23:00 Серија: Мочвара (16+) (Р)

  Серија: Мочвара (16+) (Р)