Ким Џонг Ун

Лидер Сјеверне Кореје: Дужност жена је да зауставе пад наталитета

  • Извор: Танјуг
  • 04.12.2023. 11:47

Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун изјавио је да је дужност жена да зауставе пад наталитета у тој земљи да би се ојачала национална моћ, објавили су државни медији.

Ким је тај апел упутио у недјељу током националног састанка мајки, првог те врсте у посљедњих 11 година и поручио да је важно зауставити пад наталитета и пружити добру његу и образовање за дјецу, пренио је АП.

Иако је добијање тачних података о популацијским трендовима у Северној Кореји изузетно тешко због ограничених статистичких података који се објављују, Влада Јужне Кореје процјењује да је стопа наталитета у Сјеверној Кореји константно опадала у посљедњих десет година.

Исповијест украјинског борца: Ово је ноћна мора, доста ми је

Исповијест украјинског борца: Ово је ноћна мора, доста ми је

Према владиној агенцији за статистику Јужне Кореје, укупна стопа фертилитета у Сјеверној Кореји износила је 1,79 у 2022. години у односу на 1,88 у 2014.

Тај пад је и даље спорији него што је то случај у Јужној Кореји гдје је стопа фертилитета прошле године била 0,78 у односу на 1,20 из 2014. године.

Сјеверна Кореја је спровела програме контроле рађања од 70. до 80-их година прошлог вијека да би успорила посљератни раст становништва.

Стопа наталитета у Северној Кореји забиљежила је велики пад након периода глади средином 1990-их када је, према процјени, умрло на стотине хиљада људи, саопштио је у августу Хјундаи истраживачки центар са сједиштем у Сеулу.

Кисинџер објаснио у чему је проблем у односима Москве и Вашингтона

Кисинџер објаснио у чему је проблем у односима Москве и Вашингтона

"С обзиром на то да Сјеверној Кореји недостају ресурси и технолошки напредак, могла би да се суочи са потешкоћама да оживи и развије своју производну индустрију ако се не обезбиједи довољна радна снага", наводи се у извјештају института.

Сјевернокорејски државни медији објавили су ове године да је земља увела низ погодности за породице са троје или више дјеце, укључујући повлаштене бесплатне стамбене аранжмане, државне субвенције, бесплатну храну, лијекове и образовне погодности за дјецу.

Статистичка агенција Јужне Кореје процјењује да Сјеверна Кореја има 25,7 милиона становника. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.