Тенеси

Љекари мислили да има грип: Дјечаку ампутиране руке и ноге

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 14.09.2023. 22:56

Матијасу Урибеу, 14-годишњаку из Тенесија, ампутиране су руке и ноге пошто је осјетио симптоме сличне грипу који су се претворили у смртоносну бактеријску инфекцију.

Код дјечака се средином јуна појавила грозница праћена мучнином и повраћањем, а већ 30. јуна хитно је пребачен у болницу због срчаног застоја, преноси "Спортскеда".

У дјечијој болници у Вандербилту дијагностикована му је упала плућа и стрептококни синдром токсичног шока због чега су органи почели да му отказују, преноси "Јутарњи лист".


Скимпфлација - нови начин варања купаца: Није ни поскупљење ни смањење грамаже

Скимпфлација - нови начин варања купаца: Није ни поскупљење ни смањење грамаже

Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) стрептококни синдром токсичног шока дефинше као ријетку бактеријску инфекцију која резултира септичким шоком, отказивањем органа, а потенцијално и смрћу.

ЕЦМО уређај омогућио је пумпање крви изван Матијасовог тијела што је помогло срцу и плућима да зацијеле, али ноге и руке морале су се ампутирати јер је доток крви у органе био угрожен.

"Понекад кад оболите од грипа, он вас припреми за бактеријску инфекцију. Већина дјеце чак ни тад не буде болесна као Матијас, код дјеце је то стање изузетно ријетко", рекла је Кетрин Бојл, асистент професора педијатријске интензивне медицине у дјечијој болници Вандербилт.


Policajka je pokušala spriječiti da da autogram: Tijana Bošković oduševila svijet

Policajka je pokušala spriječiti da da autogram: Tijana Bošković oduševila svijet

На ГоФандМи страници прикупљено је 243.000 долара од циљаног износа од 500.000 долара.

Наводи се да је дјечак 12. јула скинут са ЕЦМО терапије након што му се стање почело поправљати, а тренутно се налази на интензивној њези дјечије болнице. Родитељи су 21. јула донијели тешку одлуку о ампутацији удова.

"ЕЦМО му је спасио живот спасивши његове органе, међутим, његови екстремитети нису примали довољно крви. Након разговора с љекарским тимом и исцрпљивања свих опција, 21. јула донијели смо тешку одлуку да му се ампутирају ноге испод кољена и руке изнад шаке", рекли су родитељи.

Матијасова породица нада се да ће њихов син, који је трчао крос, играо фудбал и свирао клавир, ускоро моћи да напусти болницу с новим протетичким удовима.


Ovo su uhapšeni fudbaleri Real Madrida

Ovo su uhapšeni fudbaleri Real Madrida

"Рекао сам му да ћемо бити његове руке и ноге док све ово не ријешимо", рекао је његов отац Едгар Урибе.

Скрхани родитељи описали су свог сина као борца несаломљивог духа и срца пуног љубави. Матијас, кажу, жели да похађа МИТ (Технолошки институт у Масачусетсу) како би могао позитивно да утиче на свијет.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: