Есен

Нијемци данима испумпавали воду из зграде бх. грађевинца

  • Извор: Независне
  • 01.02.2024. 07:43

Хаварија невјероватних размјера догодила се ових дана у њемачком Есену када је чак седам милиона литара воде поплавило недовршену зграду коју је градила компанија чији је власник поријеклом из БиХ.

Испумпавање воде трајало је данима, а узрок је пукнута водоводна цијев. О количини воде довољно говори да су подрум, подземна гаража, па чак и дио приземља били потпуно под водом.

С обзиром да је компанија која је градила зграду у међувремену банкротирала, то је њемачким властима доста отежало саму интервенцију, јер нису имали контакт са овлаштеним лицима.

Патријарх Павле први пут у мозаику приказан као светац

Патријарх Павле први пут у мозаику приказан као светац

Иначе, ријеч је о компанији Харфид, из Есена коју је основао Харфид Хадровић, који је у Њемачку дошао 90-их прошлог вијека као избјеглица. Али, у року од пар година, Харфид је постао кључан играч у регион и у најбољим временима запошљавао је 300 радника.

Међутим, посљедњих година настала су тешка времена за ову компанију.

Прво су за тешку ситуацију кривили пандемију и сукоб у Украјини. Међутим, испоставило се да је компанија запала у финансијске потешкоће још 2019. године, прије пандемије и рата. Прво је септембра 2022. године банкротирао дио компаније, а неколико мјесеци касније и грађевинска компанија.

Медији преносе да је банкрот Харфида погодио не само партнерске компаније, мале инвеститоре и пословне партнере, већ у највећој мјери саме раднике, преноси њемачки ВАЗ.

(Фото: Ваз)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.