Bivši nigerijski ministar

"Očekujte još državnih udara u frankofonoj Africi"

  • 01.09.2023. 07:13

Državni udari u Nigeru i Gabonu neće biti posljednji kada su u pitanju frankofone afričke države, poručio je Femi Fani-Kajode, bivši nigerijski ministar vazduhoplovstva.

"Sa događajima u Gabonu, pošteno je reći da je hegemonija Francuza u Africi skoro gotova", naveo je Fani-Kajode na društvenim mrežama.

Afrikanci su, navodi on, u bili izazvani, poniženi, ismijavani, umanjeni, demistifikovani i uništeni od strane većine njihovih nekadašnjih afričkih kolonija, a mržnja, prezir, omalovažavanje i gađenje koje izazivaju kod ogromne većine Afrikanaca je zapanjujuća i bez presedana.

Ako Francuzi ne uzmu u obzir volju afričkog naroda i ne povuku se brzo i dostojanstveno nazad u Francusku, biće izbačeni silom oružja baš kao u Vijetnamu i Alžiru, poručio je Fani-Kajoda.

Prema njegovim riječima, Afrika počinje da se bori za "slobodu od tiranskog ropstva i okrutnog jarma Francuza i oslobođenje od njihovih izopačenih, prodornih i korozivnih načina i sistemskog ugnjetavanja".

Govoreći o događajima u Gabonu, on se zapitao da li će EKOVAS (Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država) ili Afrička unija zaprijetiti invazijom na zemlju, kao u situaciji u Nigeru, prenosi TASS.

Grupa visokih oficira Gabona objavila je na državnoj televiziji da je preuzela vlast u zemlji. Pobunjenici se sastoje od oficira koji služe u bezbjednosnim snagama, oružanim snagama i policiji centralnoafričke države, kao i u nacionalnoj i predsjedničkoj gardi.

Oni su poništili rezultate predsjedničkih izbora na kojima je treći put za šefa države izabran Ali Bonga Ondimbe. Vojska je saopštila da je predsjednik u kućnom pritvoru "okružen porodicom i ljekarima". On je na snimku potvrdio da ga drže u predsjedničkoj rezidenciji. Kasnije, 30. avgusta, Komitet za tranziciju i restauraciju institucija imenovao je generala Brajsa Klotera Oliguija Nguemu za prelaznog predsjednika.

Krajem jula, grupa vojnih oficira iz predsjedničke garde Nigera pobunila se i svrgnula predsjednika Mohameda Bazuma. Nacionalni savjet za zaštitu domovine, na čelu sa komandantom garde, Abdourahmaneom Tčianijem, formiran je da upravlja zemljom. Lideri zemalja EKOVAS uveli su oštre sankcije Nigeru i zahtijevaju od pobunjenika da oslobode Bazuma, prijeteći silom.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм