Промјена плана

Оштар заокрет Америке према Украјини: Помирите се

  • Извор: Индекс
  • 29.01.2024. 21:53

Администрација америчког предсједника Џоа Бајдена саставља нову стратегију за Украјину, која ће умањити нагласак на враћање територија које је заузела Русија и умјесто тога се фокусирати на помоћ Украјини у одбрани од нових руских напредовања, пише "Вашингтон Пост".

Како сазнаје лист, нови план је оштра промјена у односу на прошлу годину, када су америчке и савезничке војске пожуриле с обуком украјинских војника и слањем софистициране опреме у Кијев у нади да би могле брзо потиснути руске снаге које су окупирале источну и јужну Украјину. Тај је напор пропао, углавном на руским јако утврђеним минским пољима и рововима на првој црти.

"Прилично је јасно да ће им бити тешко покушати покренути исту врсту великог притиска на свим фронтовима као што су покушали учинити прошле године", рекао је виши званичник администрације. Идеја је сада позиционирати Украјину тако да задржи своју позицију на бојном пољу и "усмјерити ју на одрживији пут како би била много јача до краја 2024.", рекао је виши званичник за "WP".

“Европа да се спреми на споразум Трампа и Путина”

“Европа да се спреми на споразум Трампа и Путина”

Новом америчком плану придружиће се 30 земаља које подржавају Украјину. Свака од њих припрема документ у којем наводи своје обавезе које ће извршити током идућих 10 година.

Британија је прошле седмице објавила свој 10-годишњи споразум с Украјином, који су потписали премијер Риши Сунак и украјински предсједник Володимир Зеленски у Кијеву. У њему су наведени "доприноси поморској сигурности, ваздушној и противваздушној одбрани, артиљерији и оклопу, као и фискална подршка и приступ финансијском сектору".

Огласио се Пентагон о наводној смјени Залужног

Огласио се Пентагон о наводној смјени Залужног

Али успјех стратегије готово у потпуности зависи о Сједињеним Државама, далеко највећем донатору новца и опреме и координатору мултилатералних напора. Администрација се нада да ће овог прољећа објавити властиту десетогодишњу обавезу, коју сада саставља Стејт Департмент уз благослов Бијеле куће - под претпоставком да Конгрес одобри захтјев предсједника Бајдена за додатно финансирање Украјине у износу од 61 милијарду долара.

Климаво тло на којем та претпоставка тренутно почива забринуло је и западне савезнике и саму Украјину. "Вођство и ангажман САД-а су у овој врло важној фази најважнији", рекао је високи европски званичник. "Наставак америчке помоћи, не само на терену већ и као доказ одлучности Запада, кључан је како би Путин схватио да неће побиједити", додао је.

Украјински медији пишу: Залужни је

Украјински медији пишу: Залужни је "бивши", министарство негира

"Не бисмо преживјели без подршке САД-а, то је чињеница", рекао је Зеленски у телевизијском интервјуу прошле седмице.

Према америчким званичницима, амерички ће документ гарантовати подршку за краткорочне војне операције, као и "изградњу будуће украјинске војне силе која може одвратити руски напад". То ће укључивати конкретна обећања и програме за помоћ у заштити, реконструкцији и проширењу украјинске индустријске и извозне базе те помоћи земљи у потребним политичким реформама.

Умјесто масивних артиљеријских сукоба који су доминирали већим дијелом борби у другој половини 2022. и већем дијелу 2023., Запад се нада да ће Украјина ове године избјећи губитак територија. Осим тога, западне владе желе да се Кијев фокусира на тактике у којима су његове снаге недавно имале већег успјеха - ватру с веће удаљености, укључујући француске крстареће ракете које су обећане за испоруку у сљедећих неколико мјесеци; задржавање руске Црноморске флоте и везивање руских снага унутар Крима ракетним нападима и саботажама специјалних операција.

Пред Орбаном ултиматум:

Пред Орбаном ултиматум: "Можда имате пиштољ, али ми имамо базуку"

Амерички документ има четири фазе: борбу, изградњу, опоравак и реформу.

За фазу борбе најпотребнији су артиљерија, замјена возила изгубљених у противофанзиви и пуно више дронова, рекао је Ерик Киарамела, бивши обавјештајни аналитичар ЦИА-е. "Пуно технологије електроничког ратовања и дронова - гд‌је су Руси постигли предност. Требају више система противваздушне одбране да покрију више градова", рекао је.

Фаза изградње фокусирана је на обећања за будуће украјинске сигурносне снаге на копну, мору и у ваздуху, односно на развој украјинске индустријске базе за производњу оружја. "Украјинци ће моћи вид‌јети што ће добијати од глобалне заједнице током 10 година. На крају 2024. ће имати план за војску која може снажно одговорити руским нападима", рекао је Киарамела. Истовремено ће дио новца бити усмјерен на развој украјинске индустријске базе за производњу оружја која може барем држати корак с руском производњом.

Израелци шаљу војску на границу: Почиње рат?

Израелци шаљу војску на границу: Почиње рат?

Фаза опоравка укључује додатну противваздушну одбрану како би се створили заштитни "мјехурићи" око украјинских градова изван Кијева и Одесе и омогућио опоравак кључних дијелова украјинске привреде и извоза. Бајден је прошле јесени именовао бившу министарку трговине Пени Прикер за америчку изасланицу која ће водити напоре за обнову украјинске привреде и мобилизацију јавних и приватних улагања.

Фаза реформе укључује привлачење страних улагања у Украјину, што ће захтијевати додатне напоре у заустављању корупције, признају амерички званичници. Зеленски је предузео неке кораке, укључујући отпуштање и хапшења наводно корумпираних службеника за војну набавку и судија, преноси "Index".

И док се разговори и планирање настављају, не мисли сваки савезник Украјине да је ово прави тренутак за преусмјеравање фокуса са слања оружја Украјини.

Штрајк радника јавног превоза у Паризу од 5. фебруара до 9. септембра

Штрајк радника јавног превоза у Паризу од 5. фебруара до 9. септембра

"Коју год стратегију користили, Украјини је и даље потребно сво оружје које можемо понудити", рекао је бивши главни секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен током прошлоседмичне посјете САД-у. "Не можете добити рат слиједећи инкрементални приступ корак по корак", рекао је. "Морате изненадити и надвладати свог противника", закључио је он.

Пратите нас и путем Вибера