Аустрија

Ово је директор мљекаре у којој је прављен кајмак због којег су људи умирали у мукама

  • Извор: Курир
  • 20.02.2024. 20:39

Мушкарац из Србије (39) осуђен је на 13 мјесеци затвора и мораће да плати новчану одштету од 25.000 евра јер је пет људи умрло, а шесторо има доживотне посљедице послије тровања кајмаком из мљекаре у којој је био генерални директор.

Суђењу које је одржано прошле недјеље претходила је серија тровања листеријом од 2020. до 2022. године, а када су надлежни у Аустрији спровели темељну истрагу, докази су их довели до мљекаре "Глогинц“ у Винер Нојштату у Доњој Аустрији.

Судски вјештаци установили су на суђењу да листерија која је изазвала обољење код људи припада истом соју бактерије који је пронађен и у производима и у мљекари у овој области.

Како пишу медији у Њемачкој, двије особе су задобиле трајно оштећење мозга, док су три добиле хроничну бубрежну инсуфицијенцију, упалу плућа и малаксалост.


Људи умирали у најгорим мукама због кајмака

Људи умирали у најгорим мукама због кајмака

Млађа жена је испричала да се током 2022. године, након што је конзумирала производе из мљекара, породила седам недјеља раније, те да је дијете одмах морало бити прикључено на вјештачку вентилацију и да се разбољело и претрпјело тежи облик сепсе.

Један грађевински радник који је конзумирао отровни кајмак мораће до краја живота да се храни уз помоћ сонде, једна жена је остала у инвалидским колицима, а у судници се појавила и удовица мушкарца који је умро од листериозе, болести коју бактерија изазива. Теза тужилаштва је да је свим овим случајевима заједнички кајмак.

Фирма Србина прогласила је банкрот након што је у јавност испливала информација о зарази, а на суду се испоставило да је ово чак други пут како је ова бактерија пронађена у овој мљекари. Први пут је уочена 2018. године, али је оптужени Србин рекао да је то сазнао тек касније.

Оптужбе за крађу и напад

На суђењу које је одржано у четвртак тужилаштво је изненадило када је против оптуженог Србина изнијело нове оптужбе.

Наиме, сумња се да је из касе своје фирме украо 6.600 евра, али и да је физички насрнуо на супругу и бившег запосленог у канцеларији ове компаније.


Министарка о литијуму: Дар од Бога, лежимо на милијардама

Министарка о литијуму: Дар од Бога, лежимо на милијардама

"Повреде јој је нанио тако што ју је грубо ухватио за врат и ошамарио“, наводи су тужилаштва.

Тада је пуштен и снимак инцидента на ком се види како жена гласно вришти и како је директор одгурује, пишу аустријски медији.

"Нисам је ударио, стиснуо сам је и можда мало јаче зграбио“, правдао се оптужени пред судом.

Пацови и буђ

Иначе, саслушањем свједока откривени су бројни пропусти у раду мљекаре "Глогниц“. Испричали су да су у мљекари имали пацове, буђ, осјећао се непријатан мирис, а расхладни уређаји нису радили.

Поред низа пропуста у одржавању, такође је утврђено да запослени нису прошли адекватне обуке, те да доставна возила нису била адекватно хлађена.

Месару претворио у мљекару

Окривљени Србин говорио је на суђењу о својој дјелатности прије отварања фабрике сира. Радио је у компанији за прераду меса 13 година прије него што је и сам купио месару и претворио је у мљекару.


Извучен Лото Џокер, добитник богатији за 120.000 марака

Извучен Лото Џокер, добитник богатији за 120.000 марака

Негирао је било какве хигијенске проблеме о којима се може прочитати у резултатима рада инспекције. Према ријечима оптуженог, било је само потешкоћа са машинама.

Да се поступак не би одуговлачио, донијета је одлука да се о новим оптужбама одлучује 14. марта.

Ова пресуда није коначна.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина