Араканска армија

Побуњеници заузели важан град, захуктава се ситуација у Мјанмару

  • Извор: Б92
  • 15.01.2024. 18:07

Араканска армија, једна од најмоћнијих побуњеничких оружаних група у Мјанмару, саопштила је да је преузела контролу над стратешки важним градом Палетвом.

Тај град се налази близу границе са Индијом и Бангладешом.

Војна хунта није саопштила никакав коментар у вези с тих догађајима.

Араканска армија је заједно са Армијом Мјанмарске националне демократске алијансе и Национално-ослободилачком војском Танг чланица савеза оружаних етничких група познатих под именом Алијанса три братства.

Они су недавно освојили стратешку територију на сјевероистоку земље након покретања координисане офанзиве 27. октобра у сјеверној држави Шан, дуж границе са Кином.


Супрузи пријетио Градачцом: ”Хоћу да те ј... кучко, силоваћу те по трећи пут”

Супрузи пријетио Градачцом: ”Хоћу да те ј... кучко, силоваћу те по трећи пут”

Та офанзива је постала највећи изазов хунти у Мјанмару, од када је преузела власт државним ударом збацивши демократски изабрану владу Аунг Сан Су Ћи у фебруару 2021. године.

Араканска војска је добро обучено и добро наоружано војно крило покрета етничке мањине Ракајн, које тражи аутономију од централне владе Мјанмара.

Ракајн је мјесто гдје је брутална војна операција против побуњеника 2017. године натјерала око 740.000 припадника муслиманске мањине Рохинџа да побјегну преко границе у Бангладеш. Ракајн је такође познат по свом старијем имену Аракан.

Араканска армија је саопштила у недјељу касно увече да је преузела потпуну контролу над градом Палетва. Они су такође објавили фотографије својих герилаца испред општинске управе, канцеларије шефа полиције, ватрогасне службе и општинске канцеларије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)