Objavljeni rezultati ankete

Počinju predsjednički izbori u Češkoj, tri favorita za drugi krug

  • Извор: Танјуг
  • 13.01.2023. 09:07

Penzionisani general Petr Pavel, koji je službovao na visokim položajima u NATO-u, važi za blagog favorita na predsjedničkim izborima u Češkoj koji počinju danas, prenosi Rojters.

On je prema anketama ispred bivšeg premijera Andreja Babiša i profesorke ekonomije Danuše Nerudove, troje od ukupno osam kandidata koji imaju šansu da prođu u drugi krug, pošto nijedan kandidat, prema istraživanjima, ne može da osvoji 50 odsto glasova, koliko je potrebno za pobjedu u prvom krugu glasanja koje se završava u subotu.

STEM je u nedjelju 8. januara objavio rezultate ankete rađene prvih dana Nove godine, a prema njima, Andraj Babiš bi u prvom izbornom krugu osvojio 27,9 odsto glasova, general Petr Pavel 26,7, dok bi na trećem mjestu bila Danuše Nerudova sa 24,4 odsto glasova, prenosi Dojče vele.

Istraživanje STEMA, ali i druge ankete, pokazuju da bi u drugom krugu, koji će se održati od 27. do 28. januara, Babiš osvojio 10 do 20 odsto glasova manje od protivkandidata.

General Petr Pavel, koji je bio šef vojnog komiteta NATO, a prethodno i načelnik Generalštaba češke armije, ima blistavu tridesetogodišnju vojnu karijeru. Odlikovan je Ordenom francuske legije časti, jer je tokom rata u Hrvatskoj 1993. godine uspio da spasi jednu opkoljenu francusku jedinicu koja je bila dio trupa UN.

Babiš (68) sa svojom strankom ANO, koja je trenutno u opoziciji, nastoji da osvoji predsjedničku funkciju i zamijeni svog saveznika Miloša Zemana kome u martu ističe drugi mandat.

Češki sud oslobodio je u ponedjeljak bivšeg premijera optužbi za prevaru povezanu sa subvencijama EU, poboljšavajući izglede na uspjeh ovog milijardera i jednog od favorita na ovonedjeljnim predsjedničkim izborima.

Ne očekuje se da će novi predsjednik, koji po ustavu nema velika izvršna ovlašćenja, biti izabran u prvom krugu koji se održava danas i u subotu, što bi značilo da će drugi krug, po svemu sudeći, biti održan 27. i 28. januara.

Тагови: