Ruska pravoslavna crkva

Rusi upozaravaju: Kijev započeo eliminaciju UPC, neophodna međunarodna istraga

  • Извор: СРНА
  • 07.07.2023. 09:30

Ruska pravoslavna crkva upozorila je da je Vlada Ukrajine, pod lažnim izgovorom i iz političkih razloga, započela proces eliminacije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovske patrijaršije, što zahtijeva nezavisnu međunarodnu istragu.

"UPC je podvrgnuta nečuvenom bezakonju i teroru uz saučesništvo međunarodnih organizacija za ljudska prava, koje de fakto ignorišu očigledno zadiranje u vjerske slobode miliona vjernika", saopšteno je iz Sinodalnog odjeljenja Moskovske patrijaršije za odnose sa društvom i medijima.

Ruska pravoslavna crkva u saopštenju još jednom traži od međunarodne zajednice da obrati pažnju na progon UPC koji se mora odmah prekinuti", prenosi TASS.

"Krajnji cilj progona UPC jeste prekrajanje istorije ukrajinskog naroda, kako bi mu se oduzeo identitet koji proističe iz hristijanizacije naroda koju je proveo knez Vladimir", navode iz Ruske pravoslavne crkve.

"Zelenski vuče cijelu planetu u pakao"

Iz Ruske pravoslavne crkve ukazuju da ukrajinske vlasti oduzimaju kanonskoj pravoslavnoj crkvi njene najveće svetinje kao što je Kijevsko-pečerska lavra.

Situacija oko manastira Kijevsko-pečerska lavra, jednog od prvih ruskih manastira i najstarijeg manastira u današnjoj Ukrajini, zahuktava se od 30. marta. Monasi kanonske crkve

Moskovske patrijaršije odbili su da napuste manastir kako je zahtijevala direkcija Ministarstva kulture Ukrajine.

Međutim, ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko poručio je da monasi mogu da ostanu, ukoliko pređu u nepriznatu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Пратите нас и путем Вибера