Dvije ruske fregate

Ruski brodovi nadomak Tajvana!

  • Извор: Агенције
  • 28.06.2023. 17:59

Dvije ruske fregate viđene su kako plove pored istočne obale Tajvana, saopštilo je ministarstvo odbrane tog samoupravnog ostrva.

Tajvanski brodovi i avioni su poslati da nadgledaju kretanje ruskih plovila, navodi se u saopštenju ministarstva, i dodaje da su aktivirani i kopneni raketni sistemi.

Dvije fregate su "plovile od juga ka sjeveru u vodama naše istočne obale" od 23 časa po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju.

Kineski nosač aviona uplovio u Tajvanski moreuz

Kineski nosač aviona uplovio u Tajvanski moreuz

Ruski ratni brodovi su "izašli iz… zone odgovora" u jugoistočnom pravcu od lučkog grada Suao, u kojem se nalazi velika pomorska baza, ističe se iz Tajpeja. Nije navedeno koliko su tačno ruski brodovi bili udaljeni od tajvanskih obala.

Tenzije oko Tajvana su i dalje visoke, a Tajpej svakodnevno izvještava o kineskim brodovima i avionima u blizini ostrva. Peking smatra Tajvan dijelom svoje teritorije u okviru politike "Jedne Kine".

Ruska Tihookeanska flota saopštila je u utorak da su dvije njene korvete "Gromki" i "Soveršeni" ušle u južni dio Filipinskog mora istočno od Tajvana da bi izvršile zadatke u okviru dugog morskog prolaza.

Obavještajne procjene: Kina bi vrlo brzo ostvarila vazdušnu nadmoć nad Tajvanom

Obavještajne procjene: Kina bi vrlo brzo ostvarila vazdušnu nadmoć nad Tajvanom

Dva broda su stigla u to područje nakon što su prošli kroz Južno kinesko more, dodaje se.

Tokom prolaska, ruska plovila su izvodila manevre i redovne vježbe. To je uključivalo simuliranu pomorsku bitku za odbijanje raketnog napada sa mora, saopštila je Pacifička flota.

Ruska Tihookeanska flota je ranije ovog mjeseca izvela vježbe velikog obima u Japanskom i Ohotskom moru. U vježbama je od 5. do 20. juna učestvovalo oko 60 ratnih i pomoćnih brodova, 35 aviona mornarice, trupe obalske odbrane i više od 11.000 vojnih lica.

U okviru vježbi je sprovedena borbena obuka, uvježbavano je praćenje podmornica i usavršavana je organizacija pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Oko Tajvana primijećeni kineski ratni brodovi i 26 aviona

Oko Tajvana primijećeni kineski ratni brodovi i 26 aviona

Snage uključene u vježbe izvele su borbenu obuku, uvježbavale praćenje podmornica i radile na poboljšanju organizacije pomorske protivvazdušne odbrane i logističke podrške, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина