Poljska bez pardona

Sasin: Nema više ustupaka Briselu

  • 10.06.2018. 21:57

Poljska Vlada neće više pokušavati da otkloni zabrinutosti EU zbog reforme pravosudnog sistema te zemlje, izjavili su danas zvaničnici.

Jacek Sasin, koji je saradnik premjera Mateuša Moravijckog, rekao je da je Vladi ponestalo ustupaka i da očekuje da će Evropska komisija povući prijetnje o kažnjavanju Poljske zbog reforme koja predviđaja da ministar pravosuđa i predsjednik mogu učestvovati u izboru sudija. 

"Čekamo da druga strana povuče potez. Za sada, ništa slično nismo vidjeli", rekao je Sasin poljskim medijima. 

Evropska komisija je saopštila da reforme narušavaju nezavisnost pravosuđa i da ugrožavaju vladavinu prava. 

Brisel je pokrenuo proces u decembru koji bi mogao dovesti do kaznenih mjera, a date su i preporuke Varšavi kako da poboljša situaciju. Poljska Vlada je sprovela neke od sugestija, ali navodi da bi ostale oslabile reforme koje su od ključne važnosti za državnu politiku. 

Evropska komisija ističe da preduzeti koraci nisu dovoljni, a Evropski parlament bi trebalo sredinom sedmice da održi sjednicu o vladavini prava u Poljskoj. 

Poljski mediji javljaju da zamjenik predsjednika Evropske komisije Frans Timermans, koji je zadužen za nadzor dijaloga sa Poljskom, planira da posjeti Varšavu.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.