"Изузетна и упорна“ киша

Школе затворене, издато ријетко црвено упозорење: Европска земља се спрема за олују

  • Извор: Телеграф
  • 19.10.2023. 08:47

Неке школе су затворене, а људима је речено да остану код куће док олуја Бабет погађа дијелове Велике Британије.

Метеоролошка агенција издала је ријетко црвено упозорење на "изузетну и упорну" кишу у источној Шкотској, као и жута упозорења на вјетар и кишу у другим областима.

Црвено упозорење односи се на дијелове источне Шкотске између подручја Дандија и Абердина од 18 сати у четвртак до петка у подне, "на неким локацијама ће вјероватно пасти 200-250 мм" падавина.

Ово је први пут да је црвено упозорење на кишу издато у Великој Британији од олује Денис у фебруару 2020. године, преноси Скајњуз.

Данас је Томиндан – зашто се каже

Данас је Томиндан – зашто се каже "Свети Тома, сједи дома"

Бабет, комплексно подручје ниског притиска које се развило на западу Иберијског полуострва, трајаће до суботе и очекује се да ће изазвати поплаве, нестанке струје и ометање путовања.

Жута упозорења о тешким временским приликама, што значи да постоји опасност од јаких вјетрова, изузетно влажних услова и потенцијалних поплава, издата су током недјеље до суботе за велики дио Велике Британије, покривајући дијелове Шкотске и сјеверну и источну Енглеску, све до обале до Хемпшира и острва Вајт.

Ирска агенција за прогнозу такође је издала жута упозорења на временске прилике за дијелове Сјеверне Ирске због јаке кише у четвртак.

Шенген пропао: Словенија уводи контроле на граници са Хрватском?

Шенген пропао: Словенија уводи контроле на граници са Хрватском?

"Met Office“ упозорава да су "могуће велике поплаве кућа и предузећа, које би могле да доведу до срушених или оштећених зграда или структура и вјероватна је вода која брзо тече или дубоке поплаве, што може да изазове опасност по живот".

Раније у сриједу, шкотска влада је одржала састанак у настојању да ублажи посљедице олује Бабет у наредним данима.

"Ако се налазите у погођеним дијеловима Ангуса и Јужног Абердиншира - останите код куће и не путујте", рекла је замјеница првог министра Шона Робинсон.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.