"Izuzetna i uporna“ kiša

Škole zatvorene, izdato rijetko crveno upozorenje: Еvropska zemlja se sprema za oluju

  • Izvor: Telegraf
  • 19.10.2023. 08:47

Neke škole su zatvorene, a ljudima je rečeno da ostanu kod kuće dok oluja Babet pogađa dijelove Velike Britanije.

Meteorološka agencija izdala je rijetko crveno upozorenje na "izuzetnu i upornu" kišu u istočnoj Škotskoj, kao i žuta upozorenja na vjetar i kišu u drugim oblastima.

Crveno upozorenje odnosi se na dijelove istočne Škotske između područja Dandija i Aberdina od 18 sati u četvrtak do petka u podne, "na nekim lokacijama će vjerovatno pasti 200-250 mm" padavina.

Ovo je prvi put da je crveno upozorenje na kišu izdato u Velikoj Britaniji od oluje Denis u februaru 2020. godine, prenosi Skajnjuz.

Danas je Tomindan – zašto se kaže

Danas je Tomindan – zašto se kaže "Sveti Toma, sjedi doma"

Babet, kompleksno područje niskog pritiska koje se razvilo na zapadu Iberijskog poluostrva, trajaće do subote i očekuje se da će izazvati poplave, nestanke struje i ometanje putovanja.

Žuta upozorenja o teškim vremenskim prilikama, što znači da postoji opasnost od jakih vjetrova, izuzetno vlažnih uslova i potencijalnih poplava, izdata su tokom nedjelje do subote za veliki dio Velike Britanije, pokrivajući dijelove Škotske i sjevernu i istočnu Еnglesku, sve do obale do Hempšira i ostrva Vajt.

Irska agencija za prognozu takođe je izdala žuta upozorenja na vremenske prilike za dijelove Sjeverne Irske zbog jake kiše u četvrtak.

Šengen propao: Slovenija uvodi kontrole na granici sa Hrvatskom?

Šengen propao: Slovenija uvodi kontrole na granici sa Hrvatskom?

"Met Office“ upozorava da su "moguće velike poplave kuća i preduzeća, koje bi mogle da dovedu do srušenih ili oštećenih zgrada ili struktura i vjerovatna je voda koja brzo teče ili duboke poplave, što može da izazove opasnost po život".

Ranije u srijedu, škotska vlada je održala sastanak u nastojanju da ublaži posljedice oluje Babet u narednim danima.

"Ako se nalazite u pogođenim dijelovima Angusa i Južnog Aberdinšira - ostanite kod kuće i ne putujte", rekla je zamjenica prvog ministra Šona Robinson.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: