Ruski ministar odbrane

Šojgu: Saradnja Rusije i Kine doprinosi smanjenju napetosti u svijetu

  • Извор: Спутник Србија
  • 18.04.2023. 11:05

Saradnja Rusije i Kine utiče na stabilizovanje situacije u svijetu i doprinosi smanjivanju napetosti, izjavio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku s kineskim kolegom Li Šanfuom.

- Koordinacija našin napora na međunarodnoj sceni utiče na stabilizovanje situacije u svijetu, doprinosi smanjenju konfliktnog potencijala. Važno je to što naše zemlje jednako ocjenjuju suštinu transformacije globalnog geopolitičkog pejzaža koja je u toku - rekao je Šojgu.

Ruski ministar je, takođe, naglasio da Rusija i Kina koordiniraju svoja dejstva prilikom pripreme zajedničkih morskih i vazdušnih patrola, vojnih vježbi, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u višestranim formatima - u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i "SMOA plus" (Savjet ministara odbrane - mehanizam saradnje odbrambenih resora deset zemalja Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i devet država-partnera, među kojima su Rusija, Kina i SAD).

- Uvjeren sam da će današnji sastanak poslužiti daljem jačanju rusko-kineskog strateškog partnerstva u odbrambenoj sferi i omogućiti da se otvoreno razmotre aktuelna pitanja globalne i regionalne bezbjednosti - naglasio je Šojgu.

On je dodao da su Rusija i Kina dužne da jedna drugoj pružaju odlučnu podršku u vezi s pitanjima vojne saradnje.

Šojgu je, takođe, istakao da ruska strana visoko cijeni činjenicu da je nakon imenovanja na mjesto ministra odbrane Šanfu za prvu zemlju koju će posjetiti izabrao upravo Rusiju, kao što je to učinio i predsjednik Kine Si Đinping nakon početka svog trećeg mandata.

- Moskovski samit je bio glavni politički događaj u rusko-kineskim odnosima ove godine. Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Kine Si Đinping su potvrdili da su rusko-kinesko sveobuhvatno partnerstvo i strateška saradnja na najvišem nivou. Neophodno ih je razvijati, uz odlučnu međusobnu podršku, uključujući i pitanja nacionalne bezbjednosti - izjavio je Šojgu.

Ranije je vojna delegacija Kine, na čelu s ministrom odbrane, položila vijence na Grob neznanog junaka kod Kremlja.

Тагови: