"Ватрена кугла"

Шта се десило на небу изнад Јапана?

  • Извор: Б92
  • 15.01.2024. 18:56

Мистериозна "ватерна кугла" пролетјела је небом изнад Јапана, а становници су чули снажну експлозију након њеног проласка, преносе медији.

"Ватрена кугла" која је пролетјела небом у понедјељак ујутру могла би да буде метеорит, а према извјештајима и коментарима стручњака, небески спектакл примијећен је на источним И сјевероисточним подручјима.

Даичи Фуји, кустос локалног историјскиг музеја у Хиратсуки био је међу првима који су пружили извјештај о догађају. Он је објавио снимак ове брзе појаве на небу на друштвеним мрежама. Фуји је напоменуо да је снимак направљен из његове куће у Хиратсуки и још један у суседној префектури Схизуока.

Према његовој анализи, "ватрена кугла" се кретала брзином од 42,4 километра у секунди, спуштајући се из залива Сагами до префектуре Нагано. Нешто касније, извјештаји су се појавили из различитих подручја, с тврдњама становника да су чули звук сличан експлозији, што можда сугерише на удар метеорита, како је навео кустос музеја.

Овај феномен, познат као звучни бум, указује на ударни талас ватрене лопте. Како метеор продире у Земљину атмосферу, он се загријава и испарава усљед трења са ваздухом. Ова интеракција резултира сјајем и често звучним бумом и доприносећи укупном изгледу “ватрене лопте”.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.