Već 11 dana gori

U Grčkoj šumski požar spalio područje veće od Njujorka

  • Извор: 24сата.хр
  • 29.08.2023. 22:29

Šumski požar koji već 11 dana gori u sjeveroistočnoj Grčkoj i u čijem gašenju učestvuju vatrogasci iz pet zemalja uništio je područje veće od Njujorka, saopštila je danas Služba praćenja klimatskih promjena programa Kopernik (C3S).

Uslijed jakih vjetrova i visokih temperatura, požar koji je izbio nedaleko od grada Aleksandropolisa brzo se proširio područjem Evros i usmrtio prošle sedmice najmanje 20 ljudi.

Taj najsmrtonosniji požar u Evropi ovog ljeta pretvorio je velika područja bujnog zelenila u spaljenu zemlju te uništio brojne kuće.

C3S je na Twitteru objavio da je požar uništio najmanje 808.7 kvadratnih kilometara zemljišta, više of grada Njujorka s površinom od 778.2 kvadratnih kilometra.

U Grčkoj bukti najveći požar u istoriji EU

U Grčkoj bukti najveći požar u istoriji EU

U gašenju požara učestvuje više stotinu vatragasaca, uključujući i vatrogasce iz Srbije, Slovačke, Češke i Albanije.

Satelitski snimci otkrivaju goleme razmjere uništenja tog područja.

Panagiota Maragou, voditeljka odsjeka zaštite prirode iz grčke podružnice Svjetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund), je rekla da je u požaru stradalo najmanje 30 odsto šuma u Nacionalnom parku Dadia-Lefkimi-Soufli.

Radi se o jednom od "najvažnijih područja u Grčkoj i Evropi" po bioraznolikosti i staništu brojnih rijetkih ptica grabljivica.

Premijer Kiriakos Micotakis je održao sastanak o mjerama prevencije požara, a čuvari prirode već dugi niz godina optužuju Grčku da više troši na gašenje požara nego na prevenciju, prenosi "24 sata".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.