Кенија

У поплавама настрадало 13 особа, 15.000 људи расељено (ВИДЕО)

  • Извор: Агенције
  • 12.04.2024. 15:16

Усљед јаких падавина и поплава које су погодиле Кенију настрадало је најмање 13 људи, док је око 15.000 особа расељено, саопштиле су УН.

Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова, позивајући се на кенијски Црвени крст, саопштила је да је угрожено скоро 20.000 људи, укључујући око 15.000 расељених због јаких киша и бујичних поплава широм земље.

Током поплава у претходним кишним сезонама, у овој источноафричкој земљи погинуло је хиљаде људи, а највише су били погођени предјели у близини језера и низводно од великих ријека.

Друштво Црвеног крста Кеније изјавило је за АП да је пет главних путева одсјечено због поплава, укључујући и пут Гариса у сјеверној Кенији гдје је у уторак бујица однијела аутобус са 51 путником, а у том инциденту није било жртава.

Кенијска Агенција за управљање катастрофама издала је упозорење на поплаве становницима округа Ламу, Тана и Гариса који се налазе низводно од ријеке Тане, након што су поплаве пробиле узводне бране.

Становницима ових округа је савјетовано да се евакуишу на више тло.

До сада је девет од 47 округа у земљи пријавило проблеме због поплава, док су клизиштва пријављена у централним регионима земље.

У уторак су четири особе настрадале у округу Нарок, на западу Кеније, подсјећа АП.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: