Robert Barić

Vojni analitičar: Zmajevi zubi su se pokazali kao nezgodni za Ukrajince

  • Извор: n1info.com
  • 13.06.2023. 21:47

Vojni analitičar Robert Barić analizirao je ukrajinsku ofanzivu i rekao da oni polako napreduju i zauzimaju teritoriju.

Međutim, kako je rekao, jedna stvar se pokazala kao jako nezgodna za Ukrajince.

"Ukrajinska ofanziva je krenula i odvija se u tri operativna pravca na jugu. Ovo su operacije koje su se odvijale još prije početka ofanzive. Ukrajinci dalje napreduju i polako zauzimaju teritoriju. Napreduju s ciljem da se ruske snage u Bahmutu povuku, ali to ne ide munjevito. Kod Avdivke Ukrajinci postižu određene uspjehe, ali to je napredak nekoliko stotina metara", rekao je analitičar Robert Barić za televiziju "N1".

Navodi da na sjeveru već postoji treći upad na Belgorod.


Šire se snimci uništenih tenkova Leopard: Šta to znači?

Šire se snimci uništenih tenkova Leopard: Šta to znači?

"Tamo se već mjesecima događaju zanimljive stvari, diverzije, iskakanje šina… Tri upada na sjeveru su bila dio oblikovanja fronta i pokušaj da se Rusi natjeraju da disperzuju snage. Krajnji domet diverzantskih akcija pokazuje da je granica na sjeveru porozna. Rusi nemaju snaga na sjeveru i to se vidi. To je psihološki uticaj na stanovništvo u pograničnim područjima", rekao je i dodao:

"Ukrajinci su ipak počeli ofanzivu ranije nego što su mislili. U zadnje vrijeme ima jako puno ponuda, treba to zaustaviti i napraviti primirje. Trebalo bi nekako zaustaviti taj sukob. Sada se vidi koliko je odlaganje slanja vojne opreme zaustavilo kretanje".

Analitičar kaže da treba postaviti pitanje koji je krajnji ukrajinski cilj.

"Ukrajinci ne mogu ostvariti stratešku pobjedu, nego pobjedu koja bi omogućila slanje vojne i ekonomske pomoći sa Zapada i, ako to i ne dođe, trebali bi osvojiti dovoljno teritorije da Ukrajina bude u boljoj poziciji. To ne znači da moraju izbiti do Azovskog mora. Duboke operacije moraju biti jako dobro pripremljene. Ukrajinci su nastojali pripremiti duboku operaciju, ali one zahtijevaju vazdušnu nadmoć. Da je prošlo još par mjeseci, možda bi mogli pripremiti light verziju. Ali, sad su se odlučili za drugu taktiku", rekao je.

Dodao je da se jedna stvar pokazala kao nezgodna za Ukrajince.


Putin: Baš lijepo gore „leopard“ i „bredli“

Putin: Baš lijepo gore „leopard“ i „bredli“

"Ukrajinci su probili prvu odbrambenu liniju. Pokazalo se da su zmajevi zubi jako nezgodna stvar. Sve se to može preći ako nemate artiljeriju. Mislim da Ukrajinci nisu svjesni u šta idu, a čini se da imaju problema i oko obuke. ALi prvo će iscrpljivati protivnika, a onda će odabrati mjesto vazdušnog udara", re je za "N1".

Za kraj kaže da Ukrajinci imaju prednost unutrašnjih komunikacija.

"Ni Ukrajinci u ovom trenutku ne znaju šta će napraviti, imaju 3 ili 4 scenarija. Vidjeće se šta će napraviti u roku od dvije sedmice. Brana Nova Kahovka je napravljena tako da izdrži udarni talas nuklearne eksplozije. U slučaju naplavljivanja napravljena je da se voda prelijeva, a ne da se ruši. Eksplozija je, po svemu sudeći, bila unutrašnja", zaključio je.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.