Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Zaharova: Događaji u Vašingtonu unutrašnja stvar SAD

  • 07.01.2021. 14:47

Moskva smatra da su protesti u Vašingtonu unutrašnja stvar SAD, ali primjećuje raskol u američkom društvu izazvan zastarjelim izbornim sistemom, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"To je unutrašnja stvar SAD. Istovremeno skrećemo pažnju na to da je izborni sistem u SAD arhaičan, ne zadovoljava savremene demokratske standarde, stvarajući mogućnosti za brojne prekršaje, a američki mediji postali su instrument političke borbe", napisala je Zaharova na "Fejsbuk" profilu.

Prema njenim riječima, ovo je u velikoj mjeri razlog za raskol u društvu, koji se sada primjećuje u SAD, prenosi "Sputnjik".

"Želimo prijateljskom američkom narodu da dostojanstveno preživi ovaj dramatični trenutak u sopstvenoj istoriji", navela je Zaharova.

Pristalice američkog predsjednika Donalda Trampa, koje su se okupile u Vašingtonu u znak podrške, upale su sinoć u zgradu Kongresa, prekinuvši zasjedanje na kojem je trebalo da se odobre rezultati posljednjih izbora.

Načelnik vašingtonske policije saopštio je da su tokom protesta u gradu ubijene četiri osobe.

Nakon što je policija uspostavila uspostavila kontrolu u Kapitolu, američki Kongres potvrdio je brojanjem glasova elektorskog koledža da je Džozef Bajden 46. predsjednik SAD.

Inauguracija će biti održana 20. januara.

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм