Важно знати

Зашто не треба ићи на спавање с мокром косом?

  • Извор: Агенције
  • 23.01.2024. 22:10

Иако је понекад лакше увече, пред спавање, опрати косу, ипак се у таквим ситуацијама може десити да вас сан превари и да заспите с полусувом, односно неосушеном косом. Међутим, то ипак не би требало да вам пређе у навику јер може имати негативне утицаје о којима можете читати у наставку текста...

Зашто је битно осушити косу?

У данашње вријеме, кад је све убрзано, људи покушавају уштед‌јети сваки минут па је и очекивано да послије напорног радног дана и свих обавеза једва чекају ускочити у кревет. Међутим, ако прије тога одлучите да оперете косу, битно је да је прије спавања осушите. Иако вам се можда чини да ће бити лакше прескочити овај корак "јер ће се коса ионако сама осушити преко ноћи", ипак овим поступком не само да можете оштетити косу, већ то може утицати на неки начин и на здравље.

Ево неколико разлога због којих не би требало ићи у кревет мокре или полусуве косе:

Проблем с тјеменом

Одлазак на спавање с мокром косом може узроковати и разне неугодне тегобе с тјеменом, а с обзиром на то да су влажна подручја идеална за размножавање гљивица и настанак екцема. И мокра коса и влажне јастучнице су рај за бактерије, које се могу почети размножавати у јастуку те узроковати кожне болести и гљивична обољења. Такође, постоји могућност и да добијете перут па је зато увијек најбоље рјешење осушити косу или причекати да се потпуно осуши на ваздуху.

Коса може постати ломљива

Уколико вам је стало до његоване и здраве косе, требало би да пазите да добро осушите косу прије спавања јер је влажна коса осјетљивије од суве. С обзиром на то да се  током ноћи помичемо и окрећемо главу по јастуку, ово ће узроковати пуцање длаке, а такође је могуће запетљавање косе у чвориће. Тако ћете, умјесто уштеде времена, јутро провести распетљавајући замршену косу.

Ризикујете да се прехладите

Не, то не значи да ћете се ујутру пробудити прехлађени ако легнете с мокром косом, али таква навика може узроковати да чешће постанете склонији вирозама. Наиме, због мокре косе тијело се може ноћу превише охладити, па чак и током љетних мјесеци.

Ако наредних дана желите избјећи шмрцање и кихање, савјет је да темељно осушите косу феном прије одласка на спавање.

Болови у леђима и врату

Иако је то можда и најмање очекивана посљедица тога да с мокром косом идете на спавање, ипак је могуће да вам се јаве болови у подручју врата и леђа.

Наиме, ако ти влажна коса ноћу додирује врат или горњи дио леђа, ово може узроковати хлађење тог дијела тијела те посљедично болну и неугодну напетост мишића.

То је сигурно нешто што вам не треба наредног радног дана, па је зато важно да вам пређе у навику обавезна употреба фена прије одласка у кревет.

/zena.net.hr./

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.