"Ambasada SAD se šturo oglasila"

Kojić: Nećemo odustati od zahtjeva da Beganović bude izveden pred lice pravde

  • Izvor: SRNA
  • 28.02.2024. 15:04

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila neće odustati od zahtjeva da Almir Beganović bude izveden pred lice pravde nakon što se o tome šturo oglasila Ambasada SAD, već će dokaze o zločinu nad Srbima uputiti svima koji žele da pomognu da bude deportovan u BiH.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije Branimir Kojić rekao je Srni da se, kako je i očekivao, Ambasada SAD veoma šturo oglasila povodom zahtjeva za deportaciju Beganovića u BiH zbog umiješanosti u mučenje i brutalno ubistvo Nenada Rankića iz Srebrenice.

"Marfija pitamo da li on zna šta su poslovi jedne ambasade? Zbog čega oni imaju ambasadu u BiH? Koja je uloga Ambasade SAD u BiH, da li je to samo podizanje tenzija i kreiranje iskrivljene istine, upravljanje Sudom i Tužilaštvom i kontinuirano rušenje Republike Srpske i zatiranja Srba i srpskog identiteta na ovim područjima", upitao je Kojić.


Stilista Breskvice se oglasio o krilima i zapušio usta kritičarima

Stilista Breskvice se oglasio o krilima i zapušio usta kritičarima

Od institucija Srpske traži da Marfi bude proglašen personom non grata jer ne poštuje srpske žrtve, Dan Republike i svakodnevno se bori da Republike Srpske bude što manje.

Kojić je istakao da će Republička organizacija nastaviti borbu u dokazivanju istine, kao i da neće odustati od zahtjeva da Beganović bude izveden pred lice pravde.

"Neka onda dokazuje svoju eventualnu nevinost, ali čim je pobjegao, to nam je dokaz da je svjestan onoga što je uradio. Uputićemo pisma i dokaze na adrese svih koji žele i hoće da se pozabave i pomognu u deportaciji kako Beganovića tako i ostalih koji su ubijali našu nejač, žene, starce, djecu", rekao je Kojić.

On smatra da su šturim saopštenjem američke Ambasade ogolili njihove namjere do krajnjih granica i dokazali da su "neprijateljski nastrojeni protiv Republike Srpske i kompletnog srpskog stanovništva ma gdje on živio".

Ambasada SAD u BiH saopštila je da nije dobila pismo predsjednika Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimira Kojića u kome traži da učine sve što je u njihovoj moći da se iz SAD isporuči Beganović da bi odgovarao pred pravosuđem za optužbe porodica stradalih da je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Srbina Nenada Rankića.

Iz Ambasade SAD su odgovorili Srni kako se ne bave etiketiranjem pojedinaca koji su krivi za ratne zločine na način koji bi mogao implicirati kolektivnu krivicu, a na pitanje da li će nešto preduzeti u vezi sa izručenjem Beganovića, uputili su na Ministarstvo pravde SAD.


Čopor krvoločnih pasa napao porodicu

Čopor krvoločnih pasa napao porodicu

Nakon ovog odgovora, Kojić je naveo da je Marfi prećutao da kaže mnogo toga, između ostalog, hoće li iskoristiti ovlaštenje da se dođe do Beganovića, kao i je prećutao da kaže da su na ovom prostoru ubijani i Srbi, da mu je svaka srpska majka podjednako važna kao majke iz muslimanskih udruženja, te zašto nikada nije obišao spomen-sobu u Srebrenici, Bratuncu ili bilo kom mjestu u Republici Srpskoj.

"Prećutao je zato što ne misli tako, zato što zna i sam da su i koliko su i SAD umiješane u rat na ovim području, kolika je njihova uloga u kreiranju lažne istine i etiketiranja jednog naroda", istakao je Kojić.

Marfiju je poručio da mu, i kada bi htio da uđe u bilo koju spomen-sobu, porodice to neće dozvoliti jer njegova noga ne smije kročiti na ta svetilišta, niti će dozvoliti da saučesnici ubica prisustvuju parastosima jer očigledno čini sve da zaštiti ubice.


Kada bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje? Kriterijum niži nego što se očekivalo

Kada bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje? Kriterijum niži nego što se očekivalo

Kojić je prethodno u pismu ukazao na činjenicu da američkoj državi Juti živi i radi Beganović za kojeg tvrdi da je učestvovao u brutalnom mučenju i ubistvu Rankića, te u prilogu dostavlja i fotografije ubijenog. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.