Процуриле информације

Када би Русија употријебила нуклеарно оружје? Критеријум нижи него што се очекивало

  • Извор: Телеграф
  • 28.02.2024. 14:47

Откривени војни документи објелоданили су руску доктрину о употреби тактичког нуклеарног оружја, укључујући минималне критеријуме за коришћење тактичког нуклеарног оружја, објавио је Фајненшел тајмс (ФТ).

Руско тактичко нуклеарно оружје је дизајнирано за употребу на бојном пољу у Европи и Азији и има ограниченији домет у поређењу са стратешким нуклеарним оружјем, које би могло да стигне до САД.

Лист наводи да 29 руских војних досијеа, који датирају између 2008. и 2014. године, указују на праг "нижи него што је Русија икада јавно признала, према експертима који су прегледали и верификовали документе".

Проглашено ванредно стање у Тексасу, постројење за нуклеарно оружје обуставило рад!

Проглашено ванредно стање у Тексасу, постројење за нуклеарно оружје обуставило рад!

Критеријуми се крећу "од непријатељског упада на руску територију до конкретнијих покретача, као што је уништење 20 одсто руских подморница са стратешким балистичким пројектилима", пише ФТ.

Уништавање три или више великих ратних бродова, три аеродрома, 30 одсто нуклеарних подморница, или "истовремени удар на главне и резервне обалне командне центре" такође се наводе као потенцијални услови за нуклеарни напад.

Шта би људи јели у случају нуклеарног рата

Шта би људи јели у случају нуклеарног рата

Документи такође указују на неповјерење према Кини, упркос јачању веза између Москве и Пекинга. У списима је евидентирано да је источни војни округ Русије извео вјежбе које су предвиђале хипотетички напад Кине.

Лист подсјећа да Русија наставља да изводи војне вјежбе у близини Кине. У јуну и новембру 2023. руске снаге су извеле вјежбе у регионима који се граниче са Кином користећи ракете са нуклеарним оружјем.

Потпуна катастрофа: Пријети

Потпуна катастрофа: Пријети "нуклеарна зима"

Вилијам Алберки, директор стратегије, технологије и контроле наоружања у Међународном институту за стратешке студије, рекао је за ФТ да Русија вјероватно има виши праг за коришћење тактичког нуклеарног оружја против Украјине због страха да би сукоб могао да ескалира и "доведе до директне интервенције САД или Велике Британије".

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)