Nakon poziva na okupljanje ispred Suda BiH

Kojić: Ukoliko Musa ne bude uhapšen, od Dodika tražimo da ne ide u Sarajevo

  • Izvor: SRNA
  • 02.02.2024. 18:04

Sud i Tužilaštvo BiH hitno moraju sankcionisati bivšeg pripadnika odreda "Еl mudžahedin" Sanina Musu koji poziva na okupljanje svojih pristalica ispred Suda BiH u ponedjeljak, 5. februara, a što je još jedan razlog da predmet i suđenje predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku budu prebačeni u Banjaluku, rekao je Srni predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

„Ukoliko Musa ne bude uhapšen, od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tražimo da ne ide u Sarajevo, jer očigledno da ni on, ali ni svi koji dođu da prate to suđenje nisu bezbjedni, da je svima meta na čelu“, napomenuo je Kojić.

On je istakao da Musa, lider političkog pokreta "Vjera narod država", poziva svoje pripadnike da otkopavaju zakopano i podmazuju zarđalo, očigledno aludirajući na oružje.

Provokacija: Musa priprema okupljanje pristalica pred Sudom BiH u ponedjeljak u vrijeme suđenja Dodiku

Provokacija: Musa priprema okupljanje pristalica pred Sudom BiH u ponedjeljak u vrijeme suđenja Dodiku

„Ovim nam je i definitivno rekao ono što svi znaju, a to je da muslimani žele rat, žele BiH po volji Alije Izetbegovića i njegove islamske deklaracije“, naglasio je Kojić.

On je rekao da Musi smetaju svi koji dođu u Sarajevo da prate suđenje i daju podršku predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Republike Srpske" Milošu Lukiću, a zapravo se zna da je optužena Republika Srpska.

„Smeta mu što okupljeni nose table sa natpisom "Granica postoji", a i sam želi da pokaže da je Sarajevo muslimansko i da granica postoji, krajnje bezobrazno i na ovaj način pokazuje koliko je zadojen mržnjom prema svemu srpskom i pravoslavnom“, naglasio je Kojić.

Isak za Musino okupljanje ne zna ali da se pohvali stajlingom na društvenim mrežama itekako zna

Isak za Musino okupljanje ne zna ali da se pohvali stajlingom na društvenim mrežama itekako zna

Toliko, rekao je Kojić, o multietničkom Sarajevu, gradu logoru za Srbe, gradu u kojem su Srbi statistička greška i u kojem se javno poziva na ubistva Srba.

„Priča ekstremista Musa o opsadi Sarajeva, a ne govori da je baš u zgradi današnjeg Suda bio logor za Srbe, ne govori o logoru 'Silos', ne govori o torturama koje su preživjeli Srbi u tim logorima, ne govori o ubijenim u tim logorima, ali i svih 211 logora koji su bili mučilišta za Srbe“, ukazao je Kojić.

Kojić je podsjetio da je na mirnom okupljanju koje je organizovala Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila prije gotovo dvije godine izvjesni Adel Šabanović najavljivao svoj dolazak, kao i okupljanje muslimana "kako bi spriječili izražavanje nezadovoljstva". Kojić je dodao da su tada sve prijavili federalnoj policiji koja ga je uhapsila i tako spriječila eventualne neželjene momente.

„Ovaj Sud BiH je pustio (presuđenog ratnog zločinca Sakiba) Mahmuljina da pobjegne u Tursku, a znamo da je imao veze za zločinima pripadnika 'Еl mudžahedin', tako da očekujemo da vidimo šta će uraditi sa ovim prijetnjama Muse, jer ukoliko ne preduzme ništa poslaće nam poruku da su oni odjeljenje koje čini veće zločine od 'Еl mudžahedina'“, rekao je Kojić.

Musa nije podnio zahtjev za održavanje protesta ispred SUDA BiH

Musa nije podnio zahtjev za održavanje protesta ispred SUDA BiH

Lider političkog pokreta "Vjera narod država" i bivši pripadnik odreda "Еl mudžahedin" Sanin Musa priprema okupljanje svojih pristalica ispred Suda BiH u ponedjeljak, 5. februara, povodom nastavka suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i okupljanja građana koji Dodiku daju podršku.

Musa je na svom "Fejsbuk" profilu najavio taj skup, iako je prethodno MUP-u Kantona Sarajevo predao zahtjev za prijavu mirnog okupljanja 30. januara ispred zgrade Suda BiH /kada je prvobitno trebalo biti održano suđenje/, a koji je zabranila sarajevska policija.

Uprkos tome, Musa je na društvenim mrežama najavio okupljanje protiv onih koji dolaze "javno četnikovati po Sarajevu", te na "Fejsbuku" naveo da je cilj skupa, prije svega, da se zabrani okupljanje osoba koje daju podršku predsjedniku Dodiku tokom njegovih ročišta pred Sudom BiH.

Srna saznaje da je regionalnim odborima tog pokreta dat zadatak da se odazove što veći broj članova. Za okupljanje članstva iz regije Zvornika i Kalesije, prema saznanjima Srne, zadužen je jedan povratnik sa sirijskog ratišta, koji je kontaktirao veći broj pripadnika vehabijske zajednice s ciljem njihovog dolaska i izazivanja nereda.

Musi je martu 2022. godine zabranjen ulazak u Srbiju zbog propagiranja ekstremnog radikalizma i održavanja veze sa vehabijama i selefijama iz Srbije.

Pratite nas i putem Vibera