Након позива на окупљање испред Суда БиХ

Којић: Уколико Муса не буде ухапшен, од Додика тражимо да не иде у Сарајево

  • Извор: СРНА
  • 02.02.2024. 18:04

Суд и Тужилаштво БиХ хитно морају санкционисати бившег припадника одреда "Ел муџахедин" Санина Мусу који позива на окупљање својих присталица испред Суда БиХ у понедјељак, 5. фебруара, а што је још један разлог да предмет и суђење предсједнику Српске Милораду Додику буду пребачени у Бањалуку, рекао је Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

„Уколико Муса не буде ухапшен, од предсједника Републике Српске Милорада Додика тражимо да не иде у Сарајево, јер очигледно да ни он, али ни сви који дођу да прате то суђење нису безбједни, да је свима мета на челу“, напоменуо је Којић.

Он је истакао да Муса, лидер политичког покрета "Вјера народ држава", позива своје припаднике да откопавају закопано и подмазују зарђало, очигледно алудирајући на оружје.

Провокација: Муса припрема окупљање присталица пред Судом БиХ у понедјељак у вријеме суђења Додику

Провокација: Муса припрема окупљање присталица пред Судом БиХ у понедјељак у вријеме суђења Додику

„Овим нам је и дефинитивно рекао оно што сви знају, а то је да муслимани желе рат, желе БиХ по вољи Алије Изетбеговића и његове исламске декларације“, нагласио је Којић.

Он је рекао да Муси сметају сви који дођу у Сарајево да прате суђење и дају подршку предсједнику Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милошу Лукићу, а заправо се зна да је оптужена Република Српска.

„Смета му што окупљени носе табле са натписом "Граница постоји", а и сам жели да покаже да је Сарајево муслиманско и да граница постоји, крајње безобразно и на овај начин показује колико је задојен мржњом према свему српском и православном“, нагласио је Којић.

Исак за Мусино окупљање не зна али да се похвали стајлингом на друштвеним мрежама итекако зна

Исак за Мусино окупљање не зна али да се похвали стајлингом на друштвеним мрежама итекако зна

Толико, рекао је Којић, о мултиетничком Сарајеву, граду логору за Србе, граду у којем су Срби статистичка грешка и у којем се јавно позива на убиства Срба.

„Прича екстремиста Муса о опсади Сарајева, а не говори да је баш у згради данашњег Суда био логор за Србе, не говори о логору 'Силос', не говори о тортурама које су преживјели Срби у тим логорима, не говори о убијеним у тим логорима, али и свих 211 логора који су били мучилишта за Србе“, указао је Којић.

Којић је подсјетио да је на мирном окупљању које је организовала Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила прије готово двије године извјесни Адел Шабановић најављивао свој долазак, као и окупљање муслимана "како би спријечили изражавање незадовољства". Којић је додао да су тада све пријавили федералној полицији која га је ухапсила и тако спријечила евентуалне нежељене моменте.

„Овај Суд БиХ је пустио (пресуђеног ратног злочинца Сакиба) Махмуљина да побјегне у Турску, а знамо да је имао везе за злочинима припадника 'Ел муџахедин', тако да очекујемо да видимо шта ће урадити са овим пријетњама Мусе, јер уколико не предузме ништа послаће нам поруку да су они одјељење које чини веће злочине од 'Ел муџахедина'“, рекао је Којић.

Муса није поднио захтјев за одржавање протеста испред СУДА БиХ

Муса није поднио захтјев за одржавање протеста испред СУДА БиХ

Лидер политичког покрета "Вјера народ држава" и бивши припадник одреда "Ел муџахедин" Санин Муса припрема окупљање својих присталица испред Суда БиХ у понедјељак, 5. фебруара, поводом наставка суђења предсједнику Републике Српске Милораду Додику и окупљања грађана који Додику дају подршку.

Муса је на свом "Фејсбук" профилу најавио тај скуп, иако је претходно МУП-у Кантона Сарајево предао захтјев за пријаву мирног окупљања 30. јануара испред зграде Суда БиХ /када је првобитно требало бити одржано суђење/, а који је забранила сарајевска полиција.

Упркос томе, Муса је на друштвеним мрежама најавио окупљање против оних који долазе "јавно четниковати по Сарајеву", те на "Фејсбуку" навео да је циљ скупа, прије свега, да се забрани окупљање особа које дају подршку предсједнику Додику током његових рочишта пред Судом БиХ.

Срна сазнаје да је регионалним одборима тог покрета дат задатак да се одазове што већи број чланова. За окупљање чланства из регије Зворника и Калесије, према сазнањима Срне, задужен је један повратник са сиријског ратишта, који је контактирао већи број припадника вехабијске заједнице с циљем њиховог доласка и изазивања нереда.

Муси је марту 2022. године забрањен улазак у Србију због пропагирања екстремног радикализма и одржавања везе са вехабијама и селефијама из Србије.

Пратите нас и путем Вибера