Šangaj

Šeranić: Vještačka inteligencija će ubrzati procese u medicini

  • Izvor: ATV
  • 08.11.2023. 13:25

Alen Šeranić, potpredsjednik Vlade Republike Srpske i ministar zdravlja i socijalne zaštite, koji je na čelu delegacije zvaničnika iz Republike Srpske na 6. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju, danas je sa predstavnicima kompanije Sinofarm posjetio zdravstveno-tehnološki, farmaceutski i inovacijski dio ovog prestižnog sajma.

Riječ je o najvećem sajmu ovog tipa u Kini, gdje učestvuju brojni visoki zvaničnici iz Kine i svijeta i oko 3.500 kompanija iz 140 zemalja, u organizaciji Vlade Narodne Republike Kine i Kineskog međunarodnog uvozno-izvoznog biroa, a koji se održava u Šangaju od 5. do 10. novembra.

„Imao sam priliku da razgovaram sa predstavnicom uprave kompanije Sinofarm, gospođom Cue Sjaođja uz čije posredstvo smo uspostavili značajne kontakte sa firmama koje oni zastupaju u Kini. Tema ovogodišnje izložbe Sinofarma tiče se intervencija u starenju u saradnji sa biofarmaceutskom kompanijom Seragon Farmaceutikals“, poručio je Šeranić. 

Šulić: Srpska posebno otvorena za kineske investitore

Šulić: Srpska posebno otvorena za kineske investitore

On je naglasio da je posebno značajno to što je imao priliku da se upozna sa inovacijama kada je u pitanju medicinska oprema, a posebno primjena vještačke inteligencije u medicini. 

„Savremena dijagnostika u budućnosti će se, u velikom dijelu, oslanjati na vještačku inteligenciju, što ne samo da će ubrzati procese u medicini, nego i omogućiti zdravstvenim radnicima kompletniji uvid u stanje pacijenta, a zdravstvenim sistemima, dugoročno, bolji uvid u zdravstveno stanje populacije. U tom dijelu saradnja sa kompanijama iz Kine biće nam od velikog značaja“, naglasio je Šeranić.   

U funkciji potpredsjednika Vlade Republike Srpske i šefa delegacije u NR Kini, ministar Šeranić je sa članovima delegacije iz Republike Srpske koji sarađuju sa kompanijama iz NR Kine učestvovao u nizu sastanaka, koji su se odnosili na projekte iz oblasti elektro-energetskog sektora, putne infrastrukture, prečišćavanja otpadnih voda, kao i ekoloških mjera u industriji. 

Ovo će biti najhladniji dio godine

Ovo će biti najhladniji dio godine

"Republika Srpska je kao strateški partner inicijative 'Jedan pojas – jedan put' do sada kroz realizaciju infrastrukturnih projekata poput autoputeva, izgradnje ključnih elektroenergetskih projekata, kao i Bolnice u Doboju, u značajnoj mjeri ostvarila saradnju sa NR Kinom, što nam daje optimizam da takvu saradnju nastavimo i ubuduće“, rekao je Šeranić, dodajući da su mogućnosti za saradnju sa tako velikom i snažnom zemljom značajna prilika za Republiku Srpsku. 

Delegacija zvaničnika Republike Srpske boravi u višednevnoj posjeti u Narodnoj Republici Kini gdje se održavaju sastanci sa predstavnicima kineskih kompanija, te predstavljanje infrastrukturnih projekata koji se već realizuju u saradnji sa kineskim partnerima, kao i mogućnosti za buduću saradnju. Takođe, delegacija će posjetiti i gradove Sudžou i Hangdžou gdje će imati priliku da razgovaraju sa predstavicima najvećih kompanija iz ovih regija.    

U delegaciji zvaničnika iz Republike Srpske su i ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, ministar trgovine i turizma Denis Šulić, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva finansija u Vladi Republike Srpske, te lokalnih zajednica i javnih preduzeća. U Šangaju boravi i delegacija Privredne komore Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Komore Perom Ćorićem.  

Pratite nas i putem Vibera