"Baltikonektor“

Zatvoren gasovod između Finske i Еstonije zbog curenja: Nije isključena diverzija

  • Izvor: Sputnik Srbija
  • 10.10.2023. 18:39

Gasovod "Baltikonektor“ (Balticconnector), koji povezuje Finsku sa Еstonijom, oštećen je u ekonomskoj zoni Finske, saopštio je premijer te zemlje Peteri Orlo.

"Granična i obalska straža otkrile su mjesto curenja. Gasovod je oštećen u isključivoj ekonomskoj zoni Finske. Finske vlasti su pokrenule istragu“, rekao je Orlo.

Kako je istakao, oštećenje gasovoda nije moglo biti izazvano prirodnim uzrocima. Finski premijer je takođe kazao da je oštećen kabl za prenos podataka, te da se to najvjerovatnije dogodilo u ekonomskoj zoni Еstonije.

Političar je dodao da su vlasti ЕU i NATO obaviještene o situaciji, te da energetska bezbjednost Finske nije ugrožena.

Kako je Slađana pokušala da zataška ubistvo supruga Dejana

Kako je Slađana pokušala da zataška ubistvo supruga Dejana

U međuvremenu, predsjednik Finske Sauli Niniste rekao je da oštećenja gasovoda i komunikacionog kabla mogu biti posljedica spoljašnjeg uticaja. Kako je precizirao, uzrok štete još nije utvrđen, a istraga se nastavlja.

Juče je finska državna kompanija, operator "Gasgrid Finland“ saopštila da je zatvorila podvodni gasovod između Finske i Еstonije nakon neobičnog pada pritiska u cijevi koji može ukazivati na to da je došlo do curenja. Nakon toga je kompanija saopštila da "postoje razlozi za sumnju da je uzrok incidenta oštećenje morskog gasovoda“, ali nije navela dodatne informacije.

Akcija Sudske policije: Uhapšen diler koji je izbjegavao odlazak u zatvor

Akcija Sudske policije: Uhapšen diler koji je izbjegavao odlazak u zatvor

"Baltikonektor“ je gasovod koji se proteže dnom Finskog zaliva dužinom od oko 80 kilometara između Inkoa u Finskoj i Paldiskija u Еstoniji. Obje zemlje imaju kompresorske stanice i kopnene rute za transport gasa koje povezuju gasovod sa transportnom mrežom zemlje.

Gasovod se nalazi u ekonomskim zonama i teritorijalnim vodama Finske i Еstonije. Pušten je u rad u decembru 2019. godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: