Lopare

Fotelja važnija od naroda

  • Izvor: ATV
  • 14.02.2024. 19:24

Izbori kucaju na vrata, ne biraju se sredstva za osvajanje vlasti, a najbolji primjer je opština Lopare. Mještani zaplašeni ne smiju pred kamere. Odmahuju rukom i ne žele da komentarišu.

„Ja mislim da je to davno dato, i samo se sad traži pokriće naroda.“

„Nemam ja pojma o tome, sine.“

 „Ne mogu, hvala vam.“

Do prije mjesec dana podrška načelnika Lopara Rade Savića razvoju Lopara kroz otvaranje rudnika, danas već druga ploča. Organizuje i potpisivanje peticije protiv rudarenja.

Iako su ispitivanja nalazišta litijuma u Loparama počela prije skoro četiri godine i sa time su bili upoznati i mještani i lokalna vlast koja se sa tim složila i odobrila ta istraživanja i ispitivanja, očigledno su prevladali lični interesi, političke ucjene i želja da se sačuva sopstvena fotelja i da se žrtvovao narod koji je doveden u zabludu. Savić nam nije odgovorio zbog čega je tako naprasno promijenio mišljenje, u kratkom telefonskom razgovoru rekao je da nije tu i da ne želi ništa da komentariše.

Da je politika i ovdje uplela prste kaže i direktor kompanije „Arkor“, koji je gostujući na ATV-u rekao da je motiv opstrukcije rudarenja litijuma čisto politički, jer su sa lokalnom zajednicom  imali odličnu saradnju i podršku.

„Svi su bili uključeni u realizaciju, naročito lokalna zajednica,  od načelnika i rukovodstva koji su apsolutno i direktno učestvovali u toj realizaciji, nama su dodijeljeni svi dokumenti iz lokalne zajednice, i glavni dokument je ekološka dozvola koju je izdala lokalna zajednica“, rekao je Vladimir Rudić, direktor  kompanije "Arkor".

Lopare su lokalna zajednica koja nije industrijski razvijena i sa lošom demografskom slikom. Od  rudnika litijuma najviše koristi bi imala lokalna zajednica, potom Republika Srpska, a svakako i investitor, kažu u kompaniji „Arkor“.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Narod Priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela, o njihovoj svakodnevici i borbi za očuvanje pravih vrijednosti, marljivom radu, vjeri, i ljubavi prema njihovoj i našoj, otadžbini.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!