Лопаре

Фотеља важнија од народа

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2024. 19:24

Избори куцају на врата, не бирају се средства за освајање власти, а најбољи примјер је општина Лопаре. Мјештани заплашени не смију пред камере. Одмахују руком и не желе да коментаришу.

„Ја мислим да је то давно дато, и само се сад тражи покриће народа.“

„Немам ја појма о томе, сине.“

 „Не могу, хвала вам.“

До прије мјесец дана подршка начелника Лопара Раде Савића развоју Лопара кроз отварање рудника, данас већ друга плоча. Организује и потписивање петиције против рударења.

Иако су испитивања налазишта литијума у Лопарама почела прије скоро четири године и са тиме су били упознати и мјештани и локална власт која се са тим сложила и одобрила та истраживања и испитивања, очигледно су превладали лични интереси, политичке уцјене и жеља да се сачува сопствена фотеља и да се жртвовао народ који је доведен у заблуду. Савић нам није одговорио због чега је тако напрасно промијенио мишљење, у кратком телефонском разговору рекао је да није ту и да не жели ништа да коментарише.

Да је политика и овдје уплела прсте каже и директор компаније „Аркор“, који је гостујући на АТВ-у рекао да је мотив опструкције рударења литијума чисто политички, јер су са локалном заједницом  имали одличну сарадњу и подршку.

„Сви су били укључени у реализацију, нарочито локална заједница,  од начелника и руководства који су апсолутно и директно учествовали у тој реализацији, нама су додијељени сви документи из локалне заједнице, и главни документ је еколошка дозвола коју је издала локална заједница“, рекао је Владимир Рудић, директор  компаније "Аркор".

Лопаре су локална заједница која није индустријски развијена и са лошом демографском сликом. Од  рудника литијума највише користи би имала локална заједница, потом Република Српска, а свакако и инвеститор, кажу у компанији „Аркор“.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?