Po prvi put

Mjera suspenzije učenika se uvodi u srpsko školstvo

  • Izvor: RTS
  • 22.11.2023. 08:04

Prvi put u srpskom obrazovanju, po dopunjenom zakonu, učenik će moći da bude suspendovan na pet dana. Vladanje će se ocjenjivati od drugog razreda, a najstrože će se kažnjavati ugrožavanje bezbjednosti. Ima još novina, ali u školama nisu sigurni kako će ih primjenjivati, prenosi RTS.

Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza, jedna je od novih mjera koja bi trebalo da važi za osnovce i srednjoškolce od drugog polugodišta.

Za programe i projekte studentskih organizacija visokoškolskih ustanova u Srpskoj 200.000 KM

Za programe i projekte studentskih organizacija visokoškolskih ustanova u Srpskoj 200.000 KM

"Može da se desi da bude i mač sa dvije oštrice, jer se postavlja pitanje kada dijete udaljimo sa nastave, a kod kuće nema roditeljski nadzor ko se o njemu stara. Bez obzira što je definisano tim novim izmjenama, da je to dijete koje je udaljeno s nastave u obavezi da se informiše o nastavnom procesu, a škola se obavezuje da mu dostavlja materijal i sve ono što se u školi radi", kaže direktorka Osnovne škole "Dragojlo Dudić" Danijela Pavić.

Suspenzija-posljednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da ona ima smisla, da je to zapravo jedna posljednja opomena učenika, pogotovo kada je riječ o srednjim školama, da nakon toga bi moglo uslijediti i isključenje.

"Kako je objašnjeno, suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede - kao što su neke tuče, fizičke ozljede, ozbiljnije psihičko nasilje", navodi Markov.

Kamion se zakucao u školski autobus, ima mrtve i teško povrijeđene djece

Kamion se zakucao u školski autobus, ima mrtve i teško povrijeđene djece

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvjetari kažu da je mjera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Ocjene iz vladanja od drugog razreda

Prvi put ocjene iz vladanja bi mogli da imaju i učenici drugog razreda.

"Do sada se vladanje ocjenjivalo od šestog razreda brojčano i ta ocjena je ulazila u opšti uspjeh. Smatram da je to potrebna mjera, ali je to nekako više mjera intervencije, nego prevencije", kaže Pavićeva.

Detalji zločina u njemačkoj školi: Mateja prvo htio da zapali žrtvu, ali mu zakazao upaljač

Detalji zločina u njemačkoj školi: Mateja prvo htio da zapali žrtvu, ali mu zakazao upaljač

Još jedna od mjera jeste da učenik protiv kog se vodi vaspitno-disciplinski postupak neće moći da pređe iz jedne škole u drugu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.