По први пут

Мјера суспензије ученика се уводи у српско школство

  • Извор: РТС
  • 22.11.2023. 08:04

Први пут у српском образовању, по допуњеном закону, ученик ће моћи да буде суспендован на пет дана. Владање ће се оцјењивати од другог разреда, а најстроже ће се кажњавати угрожавање безбједности. Има још новина, али у школама нису сигурни како ће их примјењивати, преноси РТС.

Суспензија ђака на пет дана у случају теже повреде обавеза, једна је од нових мјера која би требало да важи за основце и средњошколце од другог полугодишта.

За програме и пројекте студентских организација високошколских установа у Српској 200.000 КМ

За програме и пројекте студентских организација високошколских установа у Српској 200.000 КМ

"Може да се деси да буде и мач са двије оштрице, јер се поставља питање када дијете удаљимо са наставе, а код куће нема родитељски надзор ко се о њему стара. Без обзира што је дефинисано тим новим измјенама, да је то дијете које је удаљено с наставе у обавези да се информише о наставном процесу, а школа се обавезује да му доставља материјал и све оно што се у школи ради", каже директорка Основне школе "Драгојло Дудић" Данијела Павић.

Суспензија-посљедња опомена ученику

Александар Марков из Форума београдских гимназија сматра да она има смисла, да је то заправо једна посљедња опомена ученика, поготово када је ријеч о средњим школама, да након тога би могло услиједити и искључење.

"Како је објашњено, суспензија би се примењивала само за најтеже повреде - као што су неке туче, физичке озљеде, озбиљније психичко насиље", наводи Марков.

Камион се закуцао у школски аутобус, има мртве и тешко повријеђене дјеце

Камион се закуцао у школски аутобус, има мртве и тешко повријеђене дјеце

Овакав вид кажњавања први пут ће се наћи у образованом систему. Просвјетари кажу да је мјера добра, јер ће дати могућност ученику да размисли о својим поступцима.

Оцјене из владања од другог разреда

Први пут оцјене из владања би могли да имају и ученици другог разреда.

"До сада се владање оцјењивало од шестог разреда бројчано и та оцјена је улазила у општи успјех. Сматрам да је то потребна мјера, али је то некако више мјера интервенције, него превенције", каже Павићева.

Детаљи злочина у њемачкој школи: Матеја прво хтио да запали жртву, али му заказао упаљач

Детаљи злочина у њемачкој школи: Матеја прво хтио да запали жртву, али му заказао упаљач

Још једна од мјера јесте да ученик против ког се води васпитно-дисциплински поступак неће моћи да пређе из једне школе у другу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)