SAD

Еvropske diplomate pokušavaju uspostaviti kontakt s Trampovim saveznicima

  • Izvor: Kliks
  • 12.04.2024. 08:49

Еvropske diplomate u Vašingtonu svim silama pokušavaju uspostaviti kontakte sa saveznicima bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trampa, koji se želi vratiti u Bijelu kuću nakon predsjedničkih izbora u novembru.

Si-en-en je to objavio pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Prema njihovim riječima, situacija je drugačija od 2016. godine, kada nije bilo sličnih nastojanja diplomata da uspostave kontakt s Trampovim timom, jer su mnogi pogrešno očekivali da će republikanca na izborima poraziti Hilari Klinton.

Napori da se zaštiti NATO i osigura podrška Ukrajini

Prema Si-en-ena, sastanci između Trampovih saveznika i evropskih diplomata održavaju se u privatnim klubovima, hotelima, ambasadama i sjedištima tink tankova. Diplomati dovode u pitanje Trampove namjere i kadrove u njegovom sljedećem kabinetu ako pobijedi na izborima.

Ovo je Trampov plan za okončanje sukoba u Ukrajini?

Ovo je Trampov plan za okončanje sukoba u Ukrajini?

S tim u vezi, nastojanje da se zaštiti Sjevernoatlantski savez (NATO) i osigura da Ukrajina ne izgubi podršku u ratu s Rusijom zauzima značajno mjesto u razmišljanjima diplomata.

Preokret u odnosu na 2016. godinu

Ponašanje diplomata prije predsjedničkih izbora u novembru u kontrastu s razdobljem prije izbora 2016., kada je većina diplomata očekivala pobjedu Klinton i nisu se previše trudili povezati s Trampovim saveznicima. Ali sada su, prema Si-en-enu, naučili lekciju.

Kameron kod Trampa na Floridi traži novac za Ukrajinu

Kameron kod Trampa na Floridi traži novac za Ukrajinu

"Nismo toliko nervozni jer znamo da se s Trampom prvenstveno radi o odnosima", rekao je jedan od evropskih diplomata koji je u Vašingtonu radio još za vrijeme Trampove administracije. Dodao je kako je s Trampom potrebno uspostaviti kontakt od samog početka.

Nije jasno koliko neki od tih kontakata imaju uticaj na Trampa i njegovu kampanju, ali Si-en-enovi izvori kažu da diplomati obilaze republikanske tink-tankove i dogovaraju sastanke s bivšim članovima Trampove vlade kako bi dobili barem d‌jelomičan uvid.

Britanski ministar vanjskih poslova i bivši premijer Dejvid Kameron večerao je s Trampom u njegovoj rezidenciji na Floridi u poned‌jeljak prije posjete Vašingtonu. Portparol britanske vlade opisao je to kao standardnu ​​praksu kada ministri pregovaraju s opozicionim kandidatima iz savezničkih zemalja.

Tramp očekuje da će na donatorskoj večeri prikupiti 43 miliona dolara

Tramp očekuje da će na donatorskoj večeri prikupiti 43 miliona dolara

Sastanak je, prema Si-en-enovim izvorima, Trampovoj kampanji predložila britanska vlada. Prema Trampovoj kampanji, teme zajedničkog razgovora bile su izdvajanja za odbranu u NATO-u, nadolazeći izbori u SAD-u i Britaniji te "kraj ubijanja u Ukrajini".

Kameron je odbio razraditi detalje sastanka, ali je rekao novinarima da je strastveno objasnio svima s kojima je razgovarao da je podrška Ukrajini "ulaganje u američku sigurnost" i "dobra za američka radna mjesta".

Pratite nas i putem Vibera