Skrivao se gotovo 50 godina

Japanac na samrti otkrio da je najtraženiji bjegunac u zemlji

  • Izvor: Telegraf
  • 03.02.2024. 12:40

Čovjek koji je ove nedjelje preminuo u japanskoj bolnici rekao je policiji prije nego što je preminuo da je jedan od najtraženijih bjegunaca u zemlji i da je bio u bjekstvu skoro 50 godina jer je bio dio radikalne grupe koja je izvršila bombaške napade 1970-ih, saopštila je policija u petak.

Policija je primila dojavu i otišla je u bolnicu u blizini Tokija prošle nedjelje da ispita 70-godišnjeg muškarca. Rekao im je da ima rak i da želi da umre koristeći svoje pravo ime, Satoši Kirišima, umjesto svog pseudonima i otkrio ranije nepoznate detalje o bombaškim napadima, saopštila je policija.

U ponedjeljak, četiri dana nakon ispitivanja, muškarac je preminuo, a da policija nije potvrdila njegov identitet. DNK testovi obavljeni na njemu i rođacima osumnjičenog u ovom slučaju pokazali su da su kompatibilni, izvijestio je u petak Kjodo njuz, prenosi AP. Policija nije potvrdila tu prijavu.

Nova drama na Bliskom istoku: Američka baza pogođena raketama!

Nova drama na Bliskom istoku: Američka baza pogođena raketama!

"Vjerujemo da je čovjek koji je preminuo u bolnici nakon što je tvrdio da je Satoši Kirišima zapravo bio osumnjičeni", rekao je u četvrtak šef Nacionalne policijske agencije Jasuhiro Cujuki.

Rođen 1954. godine, Kirišima je bio student univerziteta u Tokiju kada se umešao u ekstremizam i pridružio se Istočnoazijskom antijapanskom oružanom frontu, militantnoj grupi koja je izvela seriju bombaških napada na velike japanske kompanije 1970. Osam ljudi je poginulo, a više od 160 je povređeno u bombaškom napadu na zgradu Mitsubishi Heavy Industries 1975. za koji je grupa okrivljena.

Kirišima je navodno bio umiješan u niz bombaških napada. Tražili su ga pod optužbom da je aktivirao tempiranu bombu u zgradi u otmjenoj četvrti Ginza u Tokiju u aprilu 1975. u kojoj niko nije povrijeđen.

"Mimoza posebno dobro miriše na hercegovačkom suncu"

Iako nije ključni član grupe, za njega se govorilo da je jedini od deset članova koji nikada nije uhvaćen.

Dok je bio u bjekstvu, Kirišima nije imao mobilni telefon ili zdravstveno osiguranje i dobijao je platu u gotovini kako bi izbjegao otkrivanje, navodi javna televizija NHK.

Policijski istražitelji su u petak izvršili raciju u građevinskoj kompaniji u kojoj je on živio i radio pod pseudonimom Hiroši Učida oko 40 godina, objavili su NHK i drugi mediji.

"Vodi se hibridni rat protiv Srpske, cilj je nestanak Srba sa ovih prostora"

Fotografija na posteru za Kirišiminu poternicu prikazuje ga nasmijanog, sa dugom kosom i naočarima.

Dva člana grupe osuđena su na smrt, uključujući osnivača Masašija Daidodžija, koji je preminuo na smrtnoj kazni 2017. Dva od osam članova grupe koji su optuženi za bombaške napade i dalje su na slobodi nakon što su pušteni 1977. godine kao deo dogovor o kojem je pregovarala druga radikalna grupa, Japanska Crvena armija, kada je otela avion Japan Airlinesa u Bangladešu, prenosi Telegraf.

Bliži se kraj jedne od najvećih fudbalskih vjernosti

Bliži se kraj jedne od najvećih fudbalskih vjernosti


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Еmisija: Priča se (R)

    '''Politička, debatna, emisija ‘Priča se…’ donosi širok izbor aktuelnih tema, suprotstavljenih stavova, različitih uglova, činjenica i replika.

  • 21:20 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 22:05 Serija: Ko te šiša (12+)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:35 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:50 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''''Televizijska serija o jednom od najpoznatijih narko bosova - Joakinu "Еl Čapu" Guzmanu.