Скривао се готово 50 година

Јапанац на самрти открио да је најтраженији бјегунац у земљи

  • Извор: Телеграф
  • 03.02.2024. 12:40

Човјек који је ове недјеље преминуо у јапанској болници рекао је полицији прије него што је преминуо да је један од најтраженијих бјегунаца у земљи и да је био у бјекству скоро 50 година јер је био дио радикалне групе која је извршила бомбашке нападе 1970-их, саопштила је полиција у петак.

Полиција је примила дојаву и отишла је у болницу у близини Токија прошле недјеље да испита 70-годишњег мушкарца. Рекао им је да има рак и да жели да умре користећи своје право име, Сатоши Киришима, умјесто свог псеудонима и открио раније непознате детаље о бомбашким нападима, саопштила је полиција.

У понедјељак, четири дана након испитивања, мушкарац је преминуо, а да полиција није потврдила његов идентитет. ДНК тестови обављени на њему и рођацима осумњиченог у овом случају показали су да су компатибилни, извијестио је у петак Кјодо њуз, преноси АП. Полиција није потврдила ту пријаву.

Нова драма на Блиском истоку: Америчка база погођена ракетама!

Нова драма на Блиском истоку: Америчка база погођена ракетама!

"Вјерујемо да је човјек који је преминуо у болници након што је тврдио да је Сатоши Киришима заправо био осумњичени", рекао је у четвртак шеф Националне полицијске агенције Јасухиро Цујуки.

Рођен 1954. године, Киришима је био студент универзитета у Токију када се умешао у екстремизам и придружио се Источноазијском антијапанском оружаном фронту, милитантној групи која је извела серију бомбашких напада на велике јапанске компаније 1970. Осам људи је погинуло, а више од 160 је повређено у бомбашком нападу на зграду Mitsubishi Heavy Industries 1975. за који је група окривљена.

Киришима је наводно био умијешан у низ бомбашких напада. Тражили су га под оптужбом да је активирао темпирану бомбу у згради у отмјеној четврти Гинза у Токију у априлу 1975. у којој нико није повријеђен.

"Мимоза посебно добро мирише на херцеговачком сунцу"

Иако није кључни члан групе, за њега се говорило да је једини од десет чланова који никада није ухваћен.

Док је био у бјекству, Киришима није имао мобилни телефон или здравствено осигурање и добијао је плату у готовини како би избјегао откривање, наводи јавна телевизија НХК.

Полицијски истражитељи су у петак извршили рацију у грађевинској компанији у којој је он живио и радио под псеудонимом Хироши Учида око 40 година, објавили су НХК и други медији.

"Води се хибридни рат против Српске, циљ је нестанак Срба са ових простора"

Фотографија на постеру за Киришимину потерницу приказује га насмијаног, са дугом косом и наочарима.

Два члана групе осуђена су на смрт, укључујући оснивача Масашија Даидоџија, који је преминуо на смртној казни 2017. Два од осам чланова групе који су оптужени за бомбашке нападе и даље су на слободи након што су пуштени 1977. године као део договор о којем је преговарала друга радикална група, Јапанска Црвена армија, када је отела авион Јапан Аирлинеса у Бангладешу, преноси Телеграф.

Ближи се крај једне од највећих фудбалских вјерности

Ближи се крај једне од највећих фудбалских вјерности


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.