Ministar spoljnih poslova

Kameron kod Trampa na Floridi traži novac za Ukrajinu

  • Izvor: RT Balkan
  • 09.04.2024. 12:53

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron sastao se s nekadašnjim predsjednikom SAD Donaldom Trampom u okviru svoje diplomatske turneje po Sjedinjenim Državama, tokom koje se nada da će dobiti podršku za dalje finansiranje Ukrajine.

Dvojica političara sastala su se na Trampovom imanju Mar a Lago na Floridi ne bi li razgovarali o sukobu u Ukrajini, NATO-u i Bliskom istoku, to jest ratu u Pojasu Gaze, prenio je britanski "Telegraf", te dodao da je ostrvska vlada poručila da se radio o standardnoj praksi susreta sa opozicionim liderima, u ovom slučaju s Trampom, pred izbore u SAD.

Uoči posjete Americi Kameron je rekao da je ukrajinski trijumf nad Rusijom ključno značajan za američku i evropsku bezbednost, te pozvao zakonodavce preko Atlantika da hitno odobre dodatnu vojnu pomoć Kijevu.

"Vašington post": Tramp bi natjerao Ukrajinu da se odrekne Krima i Donbasa

Forin ofis je saopštio da će Kameron insistirati na tome da Ukrajina dobije resurse neophodne za ofanzivu 2025. godine.

Vladin izvor rekao je za "Telegraf" da je šef britanske diplomatije želio da Tramp čuje koliko Ujedinjeno Kraljevstvo izdvaja za odbranu na "produktivnom sastanku" koji je podvukao "širinu i snagu" specijalnog odnosa državnika.

Nakon posjete potencijalnom budućem šefu Bijele kuće Kameron putuje u Vašington, gdje će se sastati s predstavnicima Republikanske partije, članovima Kongresa i državnim sekretarom Еntonijem Blinkenom, ne bi li ih podstakao da promijene svoj odnos prema podršci Kijevu.

Kameron tražio pare za Ukrajinu pa dobio odgovor iz SAD: Poljubi me u...

Kameron tražio pare za Ukrajinu pa dobio odgovor iz SAD: Poljubi me u...

Britanski list podsjeća i da je Kameron ranije kritikovao Trampove izjave da će dozvoliti Rusiji da radi šta hoće članicama NATO-a koje ne ispunjavaju finansijske obaveze prema Alijansi, dok, takođe britanski, "San" pominje i reči nekadašnjeg premijera UK da je Tramp glup i da izaziva podjele, kao i to da ga je u svojim memoarima optužio za protekcionizam, ksenofobiju i mizoginiju.

Pratite nas i putem Vibera