Bivša stjuardesa

"Ovo su dva znaka nakon kojih se u avionu morate zabrinuti!"

  • Izvor: 24sata.hr
  • 01.03.2024. 09:00

Glavni uzrok pada aviona u svijetu je greška pilota, a statističari su izračunali da je u periodu od 2018. do 2022. godine šansa da ćete poginuti u avionu 1 naprema 13 miliona! Ali i uz taj podatak neki se boje letenja koje je, statistički, najsigurniji oblik prevoza. Lisa Hadžs(43) bila je stjuardesa više od deset godina. Proputovala je svijet i otkrila je dva znaka po kojima putnici mogu prepoznati da nešto ozbiljno nije u redu s avionom, prenosi Metro.

Kaže kako je prvi znak kad bi se putnici trebali zabrinuti ako primijete učestalu komunikaciju između stjuardesa i osoblja s putničkom kabinom. Pogotovo kad je ta komunikacija kratka, oštra i službena, tad je prilično jasno da nešto nije u redu i da nešto brine pilota. Drugi znak je prilično očita stvar da nešto nije u redu, a to je kad stjuardese počinju pripremati sigurnosnu opremu. To je obično i znak nakon kojeg slijedi pilotova objava za sve u avionu.

Tramp i Bajden posjetili granicu SAD i Meksika: Priliv migranata jedno od najvažnijih pitanja

Tramp i Bajden posjetili granicu SAD i Meksika: Priliv migranata jedno od najvažnijih pitanja

- Neobični zvukovi, vibracije, promjene u planu leta, kao što je nagla promjena visine ili smjera, mogu biti indikator da nešto mehanički nije u redu s avionom. Kad se spuste maske s kisikom, onda je svima jasno da je stvar ozbiljna - rekla je Lisa za Metro.

Što se tiče izvanrednog slijetanja, navela je kako je to u slučajevima mehaničkog kvara, hitnim medicinskim stanjima, opasnim vremenskim uvjetima te u sigurnosnim prijetnjama te da pilot uvijek prije toga obavijesti putnike da avion mora hitno spustiti.

"Ne nosite helanke u avionu"

U određenim situacijama helanke bi vas mogle koštati života! Kako tvrde stručnjaci, iako ženama jedan od omiljenih od‌jevnih predmeta, nikako nije pravi izbor za avion. Zašto? Pa zapravo je vrlo jednostavno. Kristin Negroni objavila je i knjigu o misterioznim avionskim nesrećama i kaže kako su helanke opasne i neprikladne kad treba brzo napustiti avion.

Najdrskija izdaja u istoriji Amerike

Najdrskija izdaja u istoriji Amerike

- Svi danas nose helanke, ali ja izbjegavam taj materijal. Ako nešto plane u avionu, morate se probiti kroz vatru, a to gori kao ludo. I ne samo to, ako otvore sigurnosne izlaze i spuštate se niz onaj tobogan iz aviona, može biti vatre i na tlu i opet ste u problemu - rekla je, prenosi San. Preporučuje neki laganiji prirodni materijal, a savjetuje i kako bi bilo dobro da nosite tenisice, u slučaju da morate hitno izaći iz aviona.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:15 Dokumentarni program (R)

    'Dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.