U Jemenu

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izveli napade na više od 30 ciljeva Huta

  • Izvor: Agencije
  • 04.02.2024. 08:12

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo izvele su napade na ciljeve Huta u Jemenu i pogodili više od 30 meta na 13 lokacija.

Uz podršku drugih zemalja, one su izvele vazdušne i površinske napade na više provincija u Jemenu, uključujući i glavni grad Sanu.

Dva američka razarača ispalila su rakete Tomahavk u sklopu napada, rekao je američki zvaničnik za Si-en-en. USS Gravely i USS Carney ispalili su krstareće rakete za kopneni napad, a uključeni su bili i borbeni avioni F/A-18.

Huti zamalo pogodili američki ratni brod, spasla ih “zadnja linija odbrane”

Huti zamalo pogodili američki ratni brod, spasla ih “zadnja linija odbrane”

"Današnji napad posebno je ciljao lokacije povezane sa duboko zakopanim skladištima oružja Hutima, raketnim sistemima i lanserima, sistemima protivvazdušne odbrane i radarima", saopšteno je iz SAD, Velike Britanije, Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Holandije i Novi Zeland, prenio je Kliks.

Do posljednjih udara na Hute dolazi nakon što je administracija predsjednika SAD-a Džoa Bajdena obećala "višeslojni" odgovor na napad dronom na američku bazu u Jordanu prilikom čega su ubijena tri američka vojnika.

Zbog toga su juče pogodili više od 80 ciljeva u Iraku i Siriju uništavajući tako iranske saveznike, a danas su izvršili napade i na položaje Huta u Jemenu. Udari na Hute se razlikuju od onih u Iraku i Siriju jer su njih prvobitno podstakli napadi Huta na brodove u Crvenom moru.

Pratite nas i putem Vibera