Ko će na tron

Šta se dešava ako Čarlsa III proglase za nesposobnog da vlada

  • 29.02.2024. 09:25

Nakon što je Čarlsu Trećem dijagnostikovan kancer, otvorio se čitav iza novih, odnosno starih, pitanja: ko će ga naslijediti, i kako ko u britanskoj kraljevskoj porodici stoji u liniji sukcesije, budući da je svima jasno da će Vilijam biti naredni na prestolu Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedno urgentnije pitanje tiče se situacije koja ne pretpostavlja najgore za Čarlsa Trećeg (smrt), već samo privremenu ili trajnu nesposobnost da vodi državu, onako kako to britanski monarsi vijekovima čine: da predsjedava otvaranjima Parlamenta, da daje kraljevski pristanak na zakone, da zvanično imenuje ministre u vladi, uključujući i glavnog ili prvog ministra, tj. premijera.

"Zlokoban znak" na krunisanju kralja Čarlsa

Za sada, on se i dalje redovno sastaje sa Sunakom, iako se sada rijetko pojavljuje u javnosti (za to služi brojna porodica, da se pojavljuje u njegovo ime), budući da se liječi i da je podvrgnut tretmanu o kome, prirodno, ne znamo mnogo, s obzirom da nije javno objavljeno o kakvom se tumoru radi i gdje se nalazi.

Ali ako ne bude mogao da radi, ako mu se stanje pogorša, a malo je vjerovatno da bi u tom slučaju abdicirao (posljednji put se to desilo 1936, dakle relativno nedavno za takvu stvar, kada se Еdvard VIII povukao da bi oženio Volis Simpson, ali taj događaj nije u lijepom sjećanju roda Vindzorovog), koje su druge opcije?

Sahrana kralja Čarlsa isplanirana još prošle godine

Sahrana kralja Čarlsa isplanirana još prošle godine

Zakon o regentstvu iz 1937. crta jasan put. Ako je monarh privremeno onemogućen ili van zemlje, dva ili više Savjetnika Države mogu biti imenovani da popune upražnjeno mjesto, što se zapravo desilo mnogo puta tokom vladavine kraljice Еlizabete Druge.

Trenutno postoji pet Državnih savjetnika (velikim slovom jer je "Counsellors of State” zapravo svojevrsna i jasno definisana institucija): kraljica-supruga Kamila, i četiri odrasle osobe, starije od 21 godine, koje se nalazi u liniji sukcesije, dakle prinčevi Vilijam, Hari i Еndru te potonjega kći Beatris.

Ali Hari živi u Kaliforniji, Еndru je izopšten zbog neodređenosti svoje povezanosti sa Džefrijem Еpstinom, Beatris je mislima daleko od kraljevskih dužnosti; zato je 2022. pomenuti zakon izmijenjen, pa su njihovo mjesto popunili Čarlsovi mlađi brat i sestra, princ Еdvard i princeza Ana.

"Zlokoban znak" na krunisanju kralja Čarlsa

Pošto Savjetnici države ne mogu da rade sve ono što radi monarh (ne mogu, recimo, da imenuju premijera), zakon reguliše i daleko ozbiljniju situaciju, ako bi kralj postao „za sada nesposoban za obavljanje kraljevskih funkcija” — u tom slučaju obrazuje se Regentsko vijeće.

Za to je potrebno da kraljica-supruga, Lord kancelar, Lord glavni sudija, Gospodar svitaka (zvanično: "Master of the Rolls” ) i Spiker Doma komuna, na temelju medicinskih dokaza, potpišu deklaraciju o nesposobnosti (od njih petoro, troje moraju da se slože).

Deklaracija se zatim čita u Tajnom vijeću (Privy Council, kod nas ponekad prevođen kao „Državni savjet”, mada to nije dobar prevod, ponajmanje zato što izaziva konfuziju zbog već pomenute institucije sličnog naziva), u kojem sjede vladini ministri i najistaknutiji članovi oba doma Parlamenta, iz svih političkih tabora.

Šokantnih 20 dana koji su potresli Kraljevsku porodicu: Rak kralja Čarlsa samo je vrh ledenog brijega

Šokantnih 20 dana koji su potresli Kraljevsku porodicu: Rak kralja Čarlsa samo je vrh ledenog brijega

Nakon toga, regent može da podnese zakletvu i da preuzme funkciju monarha unutar UK, uz dva ograničenja: ne može da potvrdi zakon kojim se mijenja linija sukcesije, niti da se miješa u zakon koji štiti Crkvu Škotske unutar UK. Druge države kojima je britanski monarh poglavar, moraju zasebnom legislaturom da ga priznaju za regenta.

Kralj Čarls odlučan: Princ Hari se ne može vratiti kao radni član kraljevske porodice

Kralj Čarls odlučan: Princ Hari se ne može vratiti kao radni član kraljevske porodice

Ali ko je regent? Zakon reguliše, naravno, i to pitanje: prva osoba na listi sukcesije starija od 18 godina, što sada znači Vilijam, princ od Velsa. Ako bi kojim slučajem i on bio onemogućen, onda bi Hari morao da se vrati iz Amerike, a Hari ne bi došao sam, piše Telegraf.rs.


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program