Tajvan

Stvorenje za koje se vjeruje da najavljuje katastrofu ulovljeno uoči smrtonosnog potresa

  • Izvor: Agencije
  • 05.04.2024. 15:30

Stvorenje za koju se vjeruje da najavljuje katastrofu viđena je malo prije nego što je smrtonosni zemljotres potresao Tajvan.

Ribe veslače obično žive na dubinama od 1.000 metara, međutim, japanska legenda kaže da se pojavljuju u plitkim vodama kada je seizmički događaj neizbježan.

Ispostavilo se da je misteriozna riba uhvaćena na Filipinima neposredno prije nego što se susjedni Tajvan suočio sa najvećim zemljotresom u posljednjih 25 godina. Riba je pronađena u blizini ostrva Kalangaman koje se nalazi oko 1.500 kilometara južno od epicentra zemljotresa i to nekih 30 sati prije nego što se dogodio.

Ribar Brenjeng Kajon, koji je uhvatio ribu u utorak oko 2 sata ujutro, vjeruje da to nije slučajnost.


Detalji koje je policija uspjela da sakrije od javnosti tokom potrage za Dankom

Detalji koje je policija uspjela da sakrije od javnosti tokom potrage za Dankom

"To bi mogao biti loš znak. Zemljotres je potresao Tajvan. Nisam ranije vjerovao, ali sada sam počeo da vjerujem. Ja sam vlasnik ribarskog čamca i imao sam tri ribara na njemu. Posada nije znala koja je to vrsta ribe. To je bio prvi put da je vide. Htjeli su da je vrate nazad, međutim, zaustavio sam ih i rekao da je donesu na obalu. Prepoznao sam je čim sam je vidio. Vidio sam je i ranije, ali ne toliko veliku", rekao je ribar.

Kajon navodi da je "riba sudnjeg dana" bila duga skoro metar i po i teška 15 kilograma.

"Sve što se dešava je iscjeljenje naše majke zemlje. Prirodna katastrofa je uvijek prisutna. Vjerujem u Boga i to je razlog zašto se ne plašim", dodao je Kajon.


Banjalučanin prijavljen da je prevarama 'svrnuo' više od 8 miliona KM

Banjalučanin prijavljen da je prevarama 'svrnuo' više od 8 miliona KM

Spasilačka služba Tajvana saopštila je da je zemljotres jačine 7,4 stepena Rihterove skale odnio 12 života dok je skoro 1.000 povrijeđeno.

Vjerovanje u zloslutnu prirodu morske ribe dobilo je novi značaj nakon zemljotresa u Tohokuu 2011. godine i cunamija koji su uništili Japan. Godine 2010. ekološki seizmolog Kijoši Vadacumi je spekulisao da bi legenda o stvorenju možda bila utemeljena na nauci.

"Ribe koje žive blizu morskog dna su osjetljivije na kretanje aktivnih rasjeda od onih blizu površine mora", rekao je Vadacumi.

Seizmološko društvo Amerike, međutim, nije uspjelo da pronađe vezu između ribe i potresa.


Rasulo u mostarskoj SDA: Kompletno rukovodstvo podnijelo ostavku

Rasulo u mostarskoj SDA: Kompletno rukovodstvo podnijelo ostavku

"Tokom istraživanja prostorno-vremenski odnos između pojave dubokomorske ribe i zemljotresa jedva da je pronađen. Stoga se smatra da je ovaj japanski folklor sujeverje koje se pripisuje iluzornoj korelaciji između ova dva događaja", navelo je 2019. godine Seizmološko društvo Amerike, prenosi "Metro".



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?