Тајван

Створење за које се вјерује да најављује катастрофу уловљено уочи смртоносног потреса

  • Извор: Агенције
  • 05.04.2024. 15:30

Створење за коју се вјерује да најављује катастрофу виђена је мало прије него што је смртоносни земљотрес потресао Тајван.

Рибе веслаче обично живе на дубинама од 1.000 метара, међутим, јапанска легенда каже да се појављују у плитким водама када је сеизмички догађај неизбјежан.

Испоставило се да је мистериозна риба ухваћена на Филипинима непосредно прије него што се сусједни Тајван суочио са највећим земљотресом у посљедњих 25 година. Риба је пронађена у близини острва Калангаман које се налази око 1.500 километара јужно од епицентра земљотреса и то неких 30 сати прије него што се догодио.

Рибар Брењенг Кајон, који је ухватио рибу у уторак око 2 сата ујутро, вјерује да то није случајност.


Детаљи које је полиција успјела да сакрије од јавности током потраге за Данком

Детаљи које је полиција успјела да сакрије од јавности током потраге за Данком

"То би могао бити лош знак. Земљотрес је потресао Тајван. Нисам раније вјеровао, али сада сам почео да вјерујем. Ја сам власник рибарског чамца и имао сам три рибара на њему. Посада није знала која је то врста рибе. То је био први пут да је виде. Хтјели су да је врате назад, међутим, зауставио сам их и рекао да је донесу на обалу. Препознао сам је чим сам је видио. Видио сам је и раније, али не толико велику", рекао је рибар.

Кајон наводи да је "риба судњег дана" била дуга скоро метар и по и тешка 15 килограма.

"Све што се дешава је исцјељење наше мајке земље. Природна катастрофа је увијек присутна. Вјерујем у Бога и то је разлог зашто се не плашим", додао је Кајон.


Бањалучанин пријављен да је преварама 'сврнуо' више од 8 милиона КМ

Бањалучанин пријављен да је преварама 'сврнуо' више од 8 милиона КМ

Спасилачка служба Тајвана саопштила је да је земљотрес јачине 7,4 степена Рихтерове скале однио 12 живота док је скоро 1.000 повријеђено.

Вјеровање у злослутну природу морске рибе добило је нови значај након земљотреса у Тохокуу 2011. године и цунамија који су уништили Јапан. Године 2010. еколошки сеизмолог Кијоши Вадацуми је спекулисао да би легенда о створењу можда била утемељена на науци.

"Рибе које живе близу морског дна су осјетљивије на кретање активних расједа од оних близу површине мора", рекао је Вадацуми.

Сеизмолошко друштво Америке, међутим, није успјело да пронађе везу између рибе и потреса.


Расуло у мостарској СДА: Комплетно руководство поднијело оставку

Расуло у мостарској СДА: Комплетно руководство поднијело оставку

"Током истраживања просторно-временски однос између појаве дубокоморске рибе и земљотреса једва да је пронађен. Стога се сматра да је овај јапански фолклор сујеверје које се приписује илузорној корелацији између ова два догађаја", навело је 2019. године Сеизмолошко друштво Америке, преноси "Метро".



Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм