Da li ste znali?

Pet neobičnih simptoma trudnoće: Osim stomaka, još nešto raste

 • Izvor: avaz
 • 05.05.2023. 10:17

Postoje uobičajeni simptomi trudnoće kao što su jutarnja mučnina, čudna želja za hranom, trudnički „sjaj“, osjećaj iscrpljenosti i slično. Međutim, postoji i nekoliko njih koji su dosta rjeđi, ali takođe mogu da otkriju da je žena trudna.

Promjene se dešavaju iz mjeseca u mjesec, a sve nestanu nakon porođaja. Evo nekoliko čudnih promjena koje možete da primijetite na svom tijelu tokom trudnoće.

Veći nos

Vaš nos može da izgleda drugačije zbog značajnog povećanja hormona. Jedan od njih je i estrogen, koji opušta krvne sudove u cijelom tijelu, pa i u nosu. To može da dovede do toga da se i nos proširi, pa čak i da promjeni oblik u odnosu na onaj koji ste imale prije trudnoće.

Nemojte da brinete jer je to samo privremeno i sve će se vratiti u normalu poslije porođaja, najkasnije šest sedmica nakon njega.

Veće srce

Hormonske promjene utječu i na razvoj debljih mišića, a kako srce u trudnoći mora da radi više kako bi osiguralo dovoljno krvi i za vas i za bebu, kod nekih žena dolazi do povećanja srca. Također, promjene u tijelu koje se dešavaju jer beba gura organe mogu da izazovu i pomjeranje srca.

Boja kože se mijenja

Sigurno ste čule za takozvani trudnički sjaj, zbog kog mnoge buduće mame izgledaju posebno, ali da li ste znale da tri od četiri trudnice mogu da dožive i stanje koje se zove melazma.

Simptomi melazme su tamnija koža oko očiju, nosa, brade i gornje usne. Pored toga, možete da očekujete i da će koža oko bradavica da potamni, a kako stručnjaci kažu, to pomaže novorođenčetu da pronađe bradavicu za hranjenje.

Rast (ili gubitak) kose

Dodatni estrogen u vašem tijelu mogao bi da potakne vašu kosu na rast i da je učini da izgleda zdravije. Ali ovaj hormon može da potakne i rast dlaka na cijelom tijelu, ali nemojte da brinete jer je ovo još jedan od simptoma koji će nestati nakon trudnoće.

Međutim, neke žene dožive i suprotno, pa počne da im opada kosa tokom trudnoće.

Ovaj proces je obično uzrokovan time što je tijelo šokirano trudnoćom, pa može da dođe do toga da dlačice prijeđu u fazu „mirovanja“, a zatim i da opadaju.

Nivo estrogena ponovo opada nakon porođaja, tako da će vam tada možda početi opadati kosa. Ovo će dostići vrhunac četiri mjeseca nakon porođaja, nakon čega će se vaša kosa vratiti u normalu.

Problemi sa zubima

Čak i vaši zubi mogu da budu pogođeni trudnoćom. Ako imate jutarnje mučnine, vaši biserno bijeli zubi bi mogli da budu podložniji oštećenjima i karijesu, zbog toga što želučana kiselina rastvara njihovu zaštitnu oblogu.

I vaši hormoni utječu na desni, ostavljajući ih podložnijim krvarenju, infekcijama i oštećenju. Oko 70 posto trudnica pati od gingivitisa (blage bolesti desni).

Ono što vas takođe može iznenaditi kada su zubi u pitanju je i to što zbog hormona relaksina možete da imate osjećaj da su klimavi.

Dok je uticaj relaksina koristan u nekim dijelovima tela (kao što je karlica), on može da utječe i na ligamente koji učvršćuju svaki pojedinačni zub i da uzrokuju da osjećate kao da su labavi. Rijetko ćete izgubiti zub, ali i to se može dogoditi ako ste imale više trudnoća ili ste prethodno imale loše oralno zdravlje.

Tagovi:
 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.

 • 17:50 Metar moga sela (R)

  Marin Marinković, dugogodišnji urednik i TV lice naše medijske kuće, poći će putevima sela u cijeloj Republici Srpskoj, zavirti u domove vrijednih domaćina, otkriti tradiciju i pustiti glas naroda da opiše svoj život i rodnu grudu.

 • 18:20 Na ivici terena

  Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u trećoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centralna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.