Укусан, сочан, савршено спремљен бифтек спада у јела која су круна кулинарства. Без обзира за коју арому да се опредијелите да доминира вашим јелом, уз ових пет једноставних корака, припремићете бифтек у рерни као најбољи кувари.
На роштиљу, скуван или печен у рерни бифтек је увијек добар избор за сластан ручак. Један од најбољих приједлога, по мишљењу стручњака је ипак припрема у рерни. Све што вам је потребно, осим доброг комада меса су зачини, тигањ од ливеног гвожђа и термометар за месо.
Денис Литли, кувар са више од 40 година искуства, навео је за Eat this dont that, најбоље трикове да вам ово јело сваки пут успије.
Изаберите најбољи комад бифтека
"Најбољи комади бифтека за припрему у рерни су они који су дебљи, они ће добро издржати високу топлоту у рерни и развити лијепу кору споља док ће изнутра остати сочни и мекани”, каже Литли.
Нека ваш одрезак одстоји док се рерна загријава
Нешто што многи људи не схвата, посебно ако сте почетник у кувању, је да је најбоље да бифтек треба да одстоји прије него што се кува.
"Прије него што почнете да га спремате бифтек треба да одстоји на собној температури око 30 минута", каже Литли.
Док стоји месо, загријте рерну и припремити се за остатак процеса. Када печете бифтек у рерни, најбоље је то учините на високој температури. Најмања температура треба да буде 180 степени. Такође, загријте и сам суд у коме се припрема да га загријете прије печења.
Пеците прије рерне
Када загријете рерну, посуду и месо, почните да се играте са зачинима. Најбоље је да додате доста бибера, соли са обе стране, можете додати бијели лук у праху, паприку или друге биљке чије ароме волите.
"Пажљиво извадите врућу посуду из рерне и ставите је на шпорет на јаку ватру. Додајте кашику уља или путера у тигањ. Додајте месо и пржите га два, три минута са сваке стране", савјетује Литли.
Премјештај за пун укус
Кад је бифтек запечен пребаците тепсију у рерну и пеците до десет минута, у зависности од дебљине одреска и жељеног степена печености.
Одмор, па сервирање
Када завршите са печењем, извадите га из рерне и оставите да одстоји барем десет минута. Ово ће омогућити соковима из меса, масноћа и од зачина да се дефинишу и учине залогаје још сласнијим.
(НовостиМагазин)