Када поједемо "месо" лубенице, сви бацимо кору у ђубре. Али управо тај бијели слој, који обично заврши у смећу, крије далеко већи потенцијал него што мислимо.
Хрскави, бијели дио између зелене коре и црвеног меса лубенице заправо је јестив. Пун је воде, влакана и садржи мало природних шећера, а његова блага и неутрална арома чини га одличним састојком за разна слана и слатка јела. Ево неколико занимљивих начина да искористите кору од лубенице:
1. Као салату (попут туршије)
Исијеците кору на штапиће, ољуштите зелени, спољашњи слој и ставите је да се кисели као краставци. Додајте сирће, шећер, бибер, каранфилић. За неколико дана добићете освјежавајућу салату.
2. Брзо динстање
Исијеците кору на танке тракице и пропржите на мало уља уз ђумбир, бијели лук, соја сос и сусамово уље. Текстура и укус подсјећају на азијске тиквице – хрскаве су, благо слаткасте и врло укусне.
3. Ставите у смути
Ако имате добар блендер, убаците и бијели дио коре уз дињу, лимету и менту. Додаће свјежину и волумен напитку, а да неће промијенити укус.
4. За колаче
Нарендајте бијели дио коре и додајте га у смјесу за мафине или друге бисквитне колаче. Повећаће сочност и дати благу слаткоћу, слично као кад се користи рендана тиквица.
5. Направите сируп
Скувајте бијели дио коре са шећером, лимуном и водом. Добићете укусан сируп који можете користити у коктелима, преко сладоледа или у освјежавајућим пићима.
6. Љетна салата
Нарендајте кору, додајте лимунов сок, маслиново уље, бибер и свјеж першун – добијате брзу и лагану салату која подсјећа на салату од целера или краставца.