Ако тражите оброк који је хранљив и притом не захтијева много састојака, ова паста са тахинијем и сушеним парадајзом биће идеалан избор. Спој кремасте текстуре, ароматичних зачина и богатог укуса сушеног парадајза чини ово јело савршеним за ручак или вечеру у било ком делу недјеље. А оно што је највише волимо, готова је за мање од пола сата.
Рецепт за пасту са тахинијем и сушеним парадајзом
Састојци:
340 г тестенине по избору (може и безглутенска)
2/3 шоље тахинија
1 шоља сушеног парадајза у уљу
2 кашике уља из тегле сушеног парадајза
2 шоље повртног бујона (или више по потреби)
6 чена бијелог лука
1 велика главица црног лука
1-2 кашике лимуновог сока
1 кашичица соли
2 кашике нутритивног квасца
1/2 кашичице туцане љуте паприке (по жељи)
бибер по укусу
свјеж босиљак за сервирање
Припрема:
Скувајте тестенину према упутству на паковању у посољеној води.
У тигањ додајте уље из тегле сушеног парадајза и пропржите грубо сјецкани црни лук око 5 минута.
Додајте бијели лук и наставите да пржите још 2-3 минута док не замирише.
Пребаците смјесу од лука и бијелог лука у блендер, додајте све остале састојке и блендајте док не добијете глатку и кремасту текстуру.
Почните са 2 шоље бујона, па додајте још ако вам сос дјелује прегусто (имајте на уму да ће се згуснути када се загријава).
Пробајте и по потреби додајте још лимуна, соли или љутине.
Помјешајте кувану тјестенину са сосом и лагано загријте неколико минута да се све лијепо сједини.
Украсите свјежим босиљком и додатно поспите туцаном паприком по жељи.
Напомена: Ако вам остане соса, не брините. Можете га искористити као умак за поврће, прелив за салату или додатак уз тофу или печене тиквице.
Здрави састојци који ову пасту чине више од обичног оброка
Тахини - паста од сусама богата је здравим мастима, протеинима, гвожђем и калцијумом. Посебно је цијењена у биљној исхрани јер обезбјеђује унос нутријената које није увијек лако добити из биљних извора. Такође даје богату, кремасту текстуру без потребе за млијечним производима.
Сушени парадајз у уљу - интензивног укуса, препун антиоксиданаса попут ликопена који доприноси здрављу срца и коже. У комбинацији са тахинијем и лимуном, даје одличан баланс слаткоће, киселости и умамија.
Нутритивни квасац - извор витамина Б12, често коришћен за додавање ''сирастог'' укуса без млијечних производа. Осим што обогаћује укус, доприноси и већем уносу протеина и микронутријената.
Додатни савјети и идеје
Ако желите да оброк буде још комплетнији, додајте печени броколи, тиквице или руколу.
За додатне протеине, убаците печени тофу или леблебије.
Овај сос је савршен и као намаз за сендвиче или прелив за кувани кромпир.
Ако не волите љуто, прескочите туцану паприку или је замијените димљеном паприком у праху.
Ова паста је сјајан примјер како биљна исхрана може бити и једноставна и укусна, а да не правите компромис са хранљивошћу. Савршена је за дане када немате пуно времена, али желите да поједете нешто богато, заситно и кремасто, преноси Телеграф.