ATV

Imaju malo kalorija

5 najboljih voćki za mršavljenje

 • Izvor: Nacionalna geografija
 • 07.04.2023. 08:37

Gotovo svi restriktivni režimi ishrane, prilagođeni gubitku viška kilograma na zdrav način, uključuju voće.

Pored toga što je ukusno i može da zamijeni slatkiše, voće je prava riznica vitamina, vlakana i minerala. Osim toga, ono odlično hidrira organizam i praktično ga je ponijeti sa sobom u školu ili na posao.

Voće ima manje kalorija od druge slatke hrane, sadrži obilje vlakana i trebalo bi da bude dio svakodnevnog medija, piše "Eatthis.com" koji donosi listu voćki pogodnih za dijetetski režim ishrane čiji je cilj topljenje masnih naslaga.

1. Banane

Banane su prepune hranljivih materija i mogle bi da budu odlični saveznici u topljenju masnih naslaga. Banana ima oko tri grama vlakana, drži sitost i manje je kalorična od drugih namirnica bogatih ugljenim hidratima.

Boja banane može da ima uticaj na gubitak težine. Zelene banane sadrže otporniji skrob od zrelih, žutih banana i obezbjeđuje bolju glikemiju koja “ide ruku pod ruku” sa gubitkom težine.

2. Grejpfrut

Ukoliko pojedete grejpfrut prije obroka, veće su šanse da ćete izgubiti višak kilograma, sugerišu istraživanja.

Jedite grejprfrut odvojeno od drugih namirnica ili ga kombinujte sa sirom. Takođe, možete ga dodati zelenoj salati i tako ga uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

3. Ananas

Tropsko voće poznato po slatkom ukusu jedno je od omiljenih i na našim prostorima, a ne samo u svojoj postojbini. Ananas je izvor enzima koji pomažu u varenju. Konkretno, ananas sadrži bromelain koji pomaže u varenju proteina. Poboljšano varenje može da pomogne u gubitku težine tako što će regulisati apetit.

Takođe, ananas je dobar izvor vlakana, što opet pomaže u mršavljenju.

Ukoliko ne volite da jedete ananas bez dodataka, kombinujte ga sa grčkim jogurtom ili mladim sirom za užinu bogatu proteinima.

4. Avokado

Iako nema sladak ukus poput većine voćki i ima mnogo više masnoća, nutricionosti preporučuju avokado kao dio većine dijetetskih režima ishrane. Jedna studija je pokazala da su osobe koje su uz ručak jele polovinu avokada prijavljivale manju želju za jelom.

Od avokada možete da napravite ukusan namaz za tost, da ga dodate isječenog na kocke u salatu ili da ga pomiješajte sa piletinom, jajima ili tunjevinom za ručak. Zdrave masti i vlakna u avokadu mogu da budu dobri saveznici u gubitku težine.

5. Bobičasto voće

Antioksidanti, vlakna, obilje vitamina… Svaka bobičasta voćka, počev od maline, preko kupine, jagode i borovnice do aronije i ribizle pravi je kovčežić zdravih sastojaka koji predstavljaju blagodat za naš organizam.

Jedna studija je pokazala da su učesnici koji su konzumirali bobičasto voće za popodnevnu užinu unosili manje kalorija za večeru u poređenju sa učesnicima koji su unijeli isti broj kalorija iz slatkiša za popodnevnu užinu.

Dodajte bobičasto voće u smuti ili ovsenu kašu ili ga poslužite za popodnevnu užinu kako biste iskoristili njegove prednosti u cilju mršavljenja.

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Lovački saveti

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.