Избјегавајте тешку храну

Шта је најбоље јести током врелих дана?

  • Извор: Магазин новости
  • 10.06.2025. 22:21

Када температуре премаше тридесети подиок, наш организам улази у режим преживљавања. Свакодневне навике, па и начин исхране, постају важније него што мислимо – јер баш оно што ставимо на тањир може одредити да ли ћемо врућину подносити лакше или теже.

Врућине не утичу само на расположење, већ и на рад унутрашњих органа, циркулацију и хормонску равнотежу. Зато је у љетњем периоду важно прилагодити исхрану — не само да бисмо се расхладили, већ и да бисмо помогли тијелу да лакше функционише.

Намирнице које расхлађују и хране

1. Све што је пуно воде – тијелу прија

Воће и поврће богато водом, попут лубенице, диње, краставца, тиквице и парадајза, не само да хидрира, већ и уноси неопходне витамине и минерале. Лубеница, на примјер, у себи садржи ликопен који чува срце, а краставац освјежава и чисти организам.

Чувеном мосту у БиХ пријети велика опасност: Надлежни слијепи и нијеми

Чувеном мосту у БиХ пријети велика опасност: Надлежни слијепи и нијеми

2. Јогурт и кисело млијеко

Ови млијечни производи нису само лаки за варење — садрже пробиотике који чувају здравље цријева, али и „смирују“ тјелесну температуру. Уз воће или као додатак оброку, представљају савршену љетњу ужину.

3. Нана и босиљак – мали зелени савезници

Листићи нане и босиљка, посебно у води или домаћим лимунадама, имају природан ефекат хлађења и уједно помажу варењу. Природно, ароматично и – љековито.

4. Хладне чорбице и лагане салате

Супе на бази поврћа, било да су бистре или кремасте, могу бити одличан оброк и пријатно расхлађење, нарочито ако су сервиране млаке. Уз њих — сезонска салата са маслиновим уљем, лимуном или јогуртом, пун погодак.

Познати тајкун пронађен мртав у луксузној вили

Познати тајкун пронађен мртав у луксузној вили

Шта избјегавати када спољна температура прети организму

1. Масно и тешко — тијело каже „не“

Пржена храна, поховано месо, брза храна или оброци богати тешким сосовима оптерећују дигестивни систем. Варење захтијева енергију, а енергија подиже тјелесну температуру — зато након тешког ручка многи осјете умор, малаксалост и знојење.

2. Зачињена храна – додатна врућина изнутра

Љуте папричице и зачински сосови могу подстаћи знојење, али уједно доводе до дехидратације и осјећаја нелагоде. Умјереност је кључ — љети је боље бирати свјежи укус, него ватру на језику.

Огласиле се комшије нападача из Граца: Открили по чему је био препознатљив

Огласиле се комшије нападача из Граца: Открили по чему је био препознатљив

3. Кафа и алкохол – обмана у чаши

Иако дјелују као тренутно освјежавајући избор, кафа и алкохол заправо дехидрирају. Алкохол шири крвне судове и убрзава губитак течности, док кафа дјелује као блажи диуретик — оба напитка могу довести до главобоље, падова енергије и исцрпљености током врелих дана.

4. Газирана пића – шећер умјесто воде

Један гутљај дјелује спасоносно, али велика количина шећера у газираним пићима доприноси дехидратацији и изазива осцилације у нивоу шећера у крви. Умјесто тога, вода са лимуном, нана или краставац у води – здравије и дјелотворније опције.

Најважније: хидрација, хидрација, хидрација. Колико год добра била исхрана, уколико не уносимо довољно течности – нећемо се осјећати добро. Поред воде, добар избор су бистре супе, хладни чајеви и смутији. Важно је пити прије него што осјетимо жеђ — јер жеђ је већ знак дехидрације.

Ово је Леа - дјевојчица убијена у Грацу

Ово је Леа - дјевојчица убијена у Грацу

Љето није вријеме за тешке залогаје, већ за лаке укусе и усклађеност са тијелом. Нека тањир буде шарен, освјежавајућ и једноставан — баш као и љето које волимо.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Погледај у сутра

    Погледај у сутра